Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Alkohol ročně zabije 8 tisíc Čechů! Protidrogový koordinátor Vobořil řekl, jestli pomůže zdražení

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
23. dubna 2024
05:00

Tomu, že je alkohol jednou z nejnebezpečnějších drog odpovídají podle Jindřicha Vobořila, národního protidrogového koordinátora, statistiky. Ročně v Česku kvůli alkoholu zemře přes osm tisíc lidí. Situace je alarmující. Otázkou zůstává kdy, a jak se to dá změnit? Stále totiž patříme k těm zemím Evropské unie, kde se pije nejvíce.

Dominujeme těm žebříčkům v různých oblastech, ať je to množství vypitého alkoholu na hlavu, což ale není ten ukazatel, který já bych nejvíc zdůrazňoval“ uvedl Vobořil v pořadu Epicentrum a dodal, že to co ho trápí mnohem víc je ale fakt, že první místo neustále mezi evropskými zeměmi držíme u pití dětí, nejčastěji okolo šestnácti let.

 „Neustále už od devadesátých let vyskakujeme jako země s nejhorším skóre jak v pití alkoholu pravidelným u těch šestnáctiletý, tak v pití nadměrných dávek. Ono se to zlepšuje v celé Evropě a my zůstáváme na té špici,“ zdůraznil smutné skóre odborník na problematiku drog.

Pomůže zdražení?

Jindřich Vobořil v Blesku řekl, že podle světové zdravotnické organizace, která mimo jiné apeluje hlavně na to, aby se snížila prostupnost alkoholu k mladistvým, tak uvedla, že jestli někdy něco zafungovalo ve smyslu snížení frekvence užívání u mladistvých a snížení frekvence užívání v obecné populaci, tak to je ta cena. Podle Vobořila, ale zdražení alkoholu je politické rozhodnutí.

„To se nás z pohledu prevence netýká, my se chceme spíš zabývat tím, jakým způsobem snížit tu expozici. Je potřeba se pobavit o tom, co by měla udělat státní správa proto, aby byla menší prostupnost prodeje mladším 18. V tom pořád pokulháváme, anebo třeba taky omezení reklamy například,“ dodal Vobořil.

Když to společnost nebude chtít, nemá cenu tlačit

V jiných zemí zdražení alkoholu i jiné regulace zafungovali. Platí, že se může prodávat jen na určitých místech, v určitou hodinu a za vysokou cenu. Podle Vobořila, ale otázkou zůstává, jestli by tohle naše společnost přijala.

Jakékoliv omezení, ať je to reklama, ať je to cena, ať je to místo dostupnosti, časy, tak jsou na místě ve chvíli, když to společnost takhle rozhodne, když to společnost nebude chtít, tak to nemá cenu tlačit, ale mělo by to být informované rozhodnutí,“ uvedl Vobořil s tím, Češi jsou národ, kterému když se nějaký zákon nelíbí tak ho stejně obejdou. Jediné co podle něj na lidi platí, je to, mluvit o tom, jak rizikový alkohol je.

Jindřich Vobořil okomentoval i tolik diskutované zdanění tzv. tichého vína, které jako jediný alkohol nepodléhá spotřební dani.

Nastavme to zdanění, postupně, dělejme nějaký několikaletý plán, ale zároveň pojďme tlačit na Evropskou unii, ať se tam sjednotí nějak pravidla. Myslím si, že je velký rozdíl mezi dovozci vína a výrobci, protože 70 % vína je dovezené. Takže kdyby se ten stát zamyslel nad tím, a to je to, co chci navrhovat, nad tím, jak podpořit vlastně turismus, naše zemědělce a omezit tu, ten externí dovoz například vína, levného vína někde mimo Evropskou unii, tak si myslím, že by to nakonec bylo výhodné pro ty naše zemědělce,“ uzavřel Vobořil.

MAMKA2316 ( 23. dubna 2024 09:06 )

Pan je asi muslim ne ! Když jsem byl v Dubaji tak na hotelu spali jednu noc místní Boháči pili pouze alkohol který u nás stoji od 43000 Kč a vice v Makru .Oni totiž musí v rámci podpory turistiky strávit jednou za čas noc v hotelu !Tam to bylo každý čtvrtek klidně jste si mohli zajit k jejich baru ale ta lahev tam pro ně stala 5 krát vice jak pro turisty s Británie stejně jak ubytováni a strava !

MAMKA2316 ( 23. dubna 2024 09:00 )

Co tady melete o Kanadě !!Když jsem byl na Kubě tak tam jich 80 % chlastalo 2 deci rumu s dvěma deci coca coly v chlazených půllitrových kryglů které si sami dovezli !A to od rána do rána nonstop

Kamyl ( 23. dubna 2024 08:59 )

... a bude na Ukrajinu

MAMKA2316 ( 23. dubna 2024 08:55 )

Je na čase s tím udělat pořádek co tak zdražit alkohol lahev nad 800 Kč o 30 % nad 2000 o 100 % nad 3000 o 200 % a pak o 500 % ??A všichni budou jezdit do Polska stejně jak pro cigarety ?

profano ( 23. dubna 2024 08:28 )

👍👍👌

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa