Dva býci z původního plemene Tauros se zpětným šlechtěním mění ve zvířata, která se vyhynulému praturovi podobají jako vejce vejci. „Vysadili jsme je do pastevní rezervace u Mašovic v Národním parku Podyjí,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Jsou v ohradě

Úkolem praturů bude udržovat lokalitu, čili spásat okolí mašovické střelnice. Společnost budou dělat divokým koňům z Exmooru. „Navázání kontaktu mezi oběma druhy proběhlo naprosto bez problémů,“ řekl ředitel Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Podle odborníků by spásání krajiny dvěma druhy velkých kopytníků mělo přinést pestřejší prostředí. „Zvířata jsou v ohradě, návštěvníci parku se tak nemusejí obávat, že by je mohla napadnout,“ ujistil Dostál.

Pratuři byli mohutná zvířata vážící až jednu tunu. Lidé je lovili už v paleolitu (období končící 10 tisíc let před našim letopočtem – pozn. red.). V českých zemích vyhynuli ve 13. století, pak ještě přežívali pod ochranou králů v Polsku. Poslední kus tam uhynul v roce 1627.

VIDEO: Do NP Podyjí se po 50 letech vrátili syslové.

Video
Video se připravuje ...

Do NP Podyjí se po 50 letech vrátili syslové NP Podyjí