Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Podcast: Kauza Feri je přelomová. Bývalý politik nevyjádřil žádnou lítost, říká odbornice

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
24. dubna 2024
05:00

Bývalý politik Dominik Feri byl v pondělí 22. dubna u pražského odvolacího soudu pravomocně odsouzený ke 3 letům odnětí svobody za znásilnění a pokus o znásilnění. S verdiktem však nesouhlasil a rozporoval věrohodnost poškozených. Podle Markéty Brabcové z organizace Konsent, která se zabývá osvětou o sexualizovaném násilí, se dopouštěl stereotypizace a neprojevil s ženami lítost. Proč se jedná v Česku o přelomový případ, se dozvíte v Blesk Podcast. 

Ke dvěma znásilněním došlo v roce 2016 v žižkovském bytě poslance TOP 09. Třetí dívku se pokusil znásilnit v roce 2018 v Poslanecké sněmovně. Proti prvoinstančnímu verdiktu se Feri i zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší odvolali. V pondělí pak soudce Obvodního soudu pro Prahu 3 Libor Vávra ihned rozhodl: „Je evidentní, že znaky zneužití, či bezbrannost obětí, byly naplněny,“ řekl ve svém verdiktu.

Video  Blesk Podcast: Kauza Feri je přelomová. Bývalý politik nevyjádřil žádnou lítost, říká odbornice  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Podle expertky na sexualizované násilí Markéty Brabcové byl verdikt vynesený takto rychle, protože bývalý populární politik nepředstavil žádné nové argumenty nebo fakta. Ve své dlouhé řeči rozporoval výpovědi znásilněných žen a poukazoval na jejich výpadky paměti nebo nelogická jednání.

Podle Brabcové se jednalo o stereotypní vyvracení trestného činu: „V případech znásilnění je běžné, že si oběti pamatují nějaký pach, barvu nebo něco vizuálního, ale nevybavují si, kolik bylo hodin nebo v jakém místě byly. U těch řízení je důležité vnímat, že případy znásilnění jsou v tomhle specifické a fakta důkazy musí odpovídat tomu, čeho je náš mozek v tu chvíli schopný. To, že si ty oběti nedokážou přesně vzpomenout a přesně popsat situaci, kterou by třeba za jiných okolností popsat dokázaly, ukazuje právě na to, že to není normální situace, a to naše tělo na ni prostě nereaguje normálně a nemusí vždycky fungovat normálně,“ vysvětlovala Brabcová.

Nikdy se to nestalo

Aby soud ověřil věrohodnost poškozených, využil k tomu výpovědi svědků či blízkých dívek a znalecké posudky odborníků. I tuto část soudu Feri napadal s tím, že soudce nevycházel z objektivních znaleckých posudků a nepředvolal jím navržené svědky. S finálním verdiktem 3 roků ve vězení a odškodněním 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun za nemajetkovou újmu ženám a úrokem z prodlení nesouhlasil: „Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo,“ reagoval v zaplněné jednací síni Feri.

Tuto strategii obhajoby podle Markéty Brabcové zastával Feri od začátku. "Znevěrohodňoval ty oběti a myslím si, že je i do nějaké míry zastrašoval. ‚Podívejte se, co se může stát lidem, kteří hlásí ty případy sexualizovaného násilí," domnívá se odbornice, podle níž Feri vyjádřil lítost nad oběťmi pouze jednou, a to na úplném začátku případu.

Tehdy napsal odpověď k článku Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky: „Zcela otevřeně přiznávám, že jsem se v některých momentech zachoval nevhodně, nepatřičně nebo v rozporu se zásadami gentlemanského chování,“ uvedl v květnu 2021. Podle Brabcové se ale v průběhu soudního líčení ukázalo, že svých činů vůbec nelitoval: „I dneska od soudce a od státní zástupkyně zaznělo, že Dominik Feri projevil absenci sebereflexe nebo nějakou velmi nízkou míru sebereflexe. Myslím si, že to bylo vidět skrz celé řízení a je to opravdu hrozný signál vysílaný těm obětem, a pro které to musí být extrémně náročné,“ řekla odbornice z neziskové organizace Konsent.

Odvaha pro oběti

Vysoce mediálně sledovaný případ pak podle ní přispěl k tomu, že sama média se naučila lépe informovat o případech znásilnění a víc chránit oběti. Zároveň do budoucna dle Brabcové uvidí poškozené nebo poškození, že právo se jich zastane i v případech, kdy nahlásí znásilnění mocnou nebo slavnou osobností. V současnosti je totiž každoročně nahlašováno okolo 700 případů znásilnění, ale stane se jich až 12 tisíc. 

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

 

Co dalšího Dominik Feri rozporoval, jak lze vyčíslit odškodné pro znásilněné, a proč byla ve hře pro odsouzeného bývalého politika i pouhá podmínka, prozradila Markéta Brabcová pro Blesk Podcast: 

Video se připravuje ...
Další videa