Jednotlivé kategorie jakosti šunek se podle české vyhlášky dělí podle množství tzv. čistých svalových bílkovin. Ty odpovídají zjednodušeně tomu, kolik libového masa šunka obsahuje. Tento údaj ale na etiketě většinou nebývá, není totiž povinný. Nicméně na obale se vždy musíme dočíst, o jakou jakostní třídu sunky jde a kolik masa obsahuje.

»Ta pro děti« neexistuje

Kupujete svým ratolestem šunku pro děti v domnění, že je lepší než běžná? Možná jste skočili výrobcům na špek a koupili výrobek, který se od běžných neliší, a ještě za ni zaplatili víc!

Šunka pro děti totiž legislativně neexistuje. Legislativně jsou upraveny jen požadavky na potraviny pro kojence a malé děti (od 1 roku do 3 let) a mezi ně šunka nepatří. Podle vyhlášky lze potravinu označit jako »vhodnou pro děti«, »dětskou«, »pro děti« apod., pokud výrobce použití takového označení prokazatelně odůvodňuje a neuvádí spotřebitele v omyl.

Podložené tvrzení

Výrobce by měl doložit, proč je šunka vhodná pro děti, čím se liší od srovnatelného výrobku a jaké plusy dětem přináší. Takovými tvrzeními jsou například nižší obsah soli, obohacení vápníkem nebo jinými minerálními látkami či vitaminy.

Tvrzení »bez lepku«, »bez alergenů«, »nízký obsah éček«, »obsahuje mořskou sůl« apod. jen nadhodnocují kvalitu, která je běžná u vepřových a kuřecích šunek nejvyšší jakosti.

V celku, nebo mělněné?

Šunky nejvyšší jakosti a výběrové musejí být celosvalové – např. u kuřecí šunky se používají kuřecí prsa, nebo u vepřové šunky vepřová kýta. U standardních vyhláška připouští možnost použít celou surovinu, nebo nahrubo mělněné svaly.

Co je zakázané?

U šunky nejvyšší jakosti je použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných (např. sójová) a jiných živočišných bílkovin zakázané. A podobné je to i u výběrové šunky, kde platí výjimka pro přírodní zahušťovadla karagenan a guma euchema. U standardních šunek není nic z výše popsaného zakázáno.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznáte klobásy bez dusitanu sodného? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií