Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Eurovolby 2024: Velký přehled kandidátů! A proč se Češi dozví vítěze až v neděli v noci?

Autor: simao, lig - 
24. dubna 2024
11:03

Volby do Evropského parlamentu v Česku letos proběhnou v klasickém formátu - volit budou moci Češi v pátek 7. června a v sobotu 8. června 2024. V celé EU však volby probíhají v rozmezí 6. června - 9. června, i proto dojde opět k tomu, že se Češi nedozví po odvolení průběžné volební výsledky, ale Český statistický úřad zveřejní až finální výsledek v neděli 9. února po uzavření všech volebních místností v EU. Ty by se dle předpokladů - a v momentě, kdy nedojde na žádné neočekávané průtahy - měly uzavřít ve 23:00 v Itálii. Až poté bude moci ČSÚ zveřejnit výsledek voleb na tiskové konferenci. Pro koho mohou Češi v eurovolbách 2024 hlasovat? Podívejte se na infografiku Blesku!

„Na rozdíl od všech ostatních voleb, které se v České republice konají, jsou volby do Evropského parlamentu výjimečné tím, že se nezveřejňují průběžné volební výsledky, které Český statistický úřad běžně zpracovává po uzavření volebních místností, ale skutečně se čeká, až budou uzavřeny volební místnosti v celé Evropské unii. V současné době víme, že poslední volební místnosti budou uzavřeny v Itálii ve 23:00,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

„Výsledky se skutečně dozvíme v ČR až pozdě večer. Je to dáno ze zákona, dokonce ani okrskové volební komise nesmějí nikde zveřejňovat dílčí výsledky za komisi a i to konečné zpracování výsledků Českým statistickým úřadem proběhne až v neděli krátce před zveřejněním výsledků, takže ani nikdo na ČSÚ nebude do poslední chvíle vědět, jak volby dopadly,“ dodává mluvčí.

Základní informace k eurovolbám pro jednotlivé státy je možné najít na stránkách elections.europa.eu/cs.

„Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. června (hlasování začíná ve 14 hodin a končí ve 22 hodin) a sobotu 8. června (hlasování začíná v 8 hodin a končí ve 14 hodin),“ shrnuje web obvyklý český volební postup.

Češi budou volit stejně jako v roce 2019 celkem 21 europoslanců. Opět je zapotřebí překonání hranice 5 procent, aby měl kandidující subjekt nárok na křeslo v europarlamentu, který zasedá střídavě v Bruselu a ve Štrasburku.

Na rozdíl od jiných typů voleb je v eurovolbách Česko uvedeno jako jeden obvod, to znamená, že všichni čeští voliči vybírají ze stejných kandidátů. Do volební místnosti je nutné dorazit opět s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Podívejte se na přehled kandidujících koalic, stran a hnutí ve volbách do Evropského parlamentu 2024 v přehledné infografice:

Mezi aktuální lídry průzkumů patří hnutí ANO a koalice Spolu. ANO vede do eurovoleb exministryně pro místní rozvoj a současná místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová, jedničkou Spolu je europoslanec Alexandr Vondra.

Na mandáty v europarlamentu si brousí zuby i STAN s lídryní Danuší Nerudovou, ekonomkou a neúspěšnou prezidentskou kandidátkou či Piráti s jedničkou Marcelem Kolajou, europoslancem a bývalým místopředsedou Evropského parlamentu.

Co se týče dalších sněmovních stran a hnutí, SPD kandiduje v koalici s Trikolorou a jedničkou je bývalý europoslanec Petr Mach. O svou šanci prodrat se do Bruselu však bojují i uskupení, která v současné Poslanecké sněmovně zastoupení nemají - včetně SOCDEM či KSČM. Komunisté v čele s europoslankyní Kateřinou Konečnou usilují o hlasy v rámci koalice Stačilo!.

Video  Europoslanec Vondra lídrem Spolu: Eurovolby můžeme vyhrát! A nebude to jen Babiš vs. Antibabiš  - Facebook - P. Fiala / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Dostálová lídryní ANO pro eurovolby 2024: Uspěje "naše Klára"? Schillerová volá po červené kartě pro pětiokoalici  - ANO / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5629124 ( 24. dubna 2024 17:43 )

Jsem slušný a inteligentní člověk, takže ANO je pro mě jasná volba!☝️

Uživatel_5766095 ( 24. dubna 2024 15:38 )

Jak říkají nevoliči, vědět že křeslo pro kandidující subjekt bude elektrické, k volbám bychom určitě přišli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa