Stadion, kde jinak kraluje místní tým HC Vítkovice Ridera, se stane dějištěm skupiny zápasů skupiny B Mistrovství světa v ledním hokeji 2024. Očekává se proto kromě domácích diváků příjezd příznivců týmů z Polska, Slovenska ale i Německa nebo až z USA.

Velitel moravskoslezských policistů Tomáš Kužel a jeho lidé se chystají od zahájení 10. května provádět zvýšený dohled nad stadionem a i okolím. „Posílíme i dohled, v ulicích budeme mít každý hrací den nižší stovky policistů,“ potvrdil. Zajímat se budou jeho lidé o krádeže, výtržnictví či drogové delikty.

Pozor na falešné lístky

Zároveň varoval před nákupem lístků na zápasy mimo oficiální portály. „Vyhnete se takto podvodnému jednání s falešnými vstupenkami a my před takovou koupí varujeme,“ upozornil Kužel. S tím, že na šampionát a dění okolo budou dohlížet kamery s  rozlišením lidských obličejů.

Video
Video se připravuje ...

Šéf moravskoslezských policistů Tomáš Kužel má bezpečnost okolo hokejového šampionátu na starosti. Karel Janeček

Připraven na případné potíže v dopravě při zápasech je mimo policistů, hasičů a záchranářů také dopravní podnik. „Pojedou naše speciální linky z odstavných parkovišť ve Vítkovicích, v Ruské a Závodní ulici,“ radí přespolním mluvčí Tereza Šnoblová.

Omezte dojezd k aréně

Podle ubytovatelů, kteří hlásí už nyní plné kapacity, mají do Ostravy dorazit na hokej desítky tisíc lidí. Vypraven bude též mimořádný spoj z mošnovského letiště pro zahraniční hokejové příznivce.

Posíleny během mistrovství světa v hokeji mají být tramvaje číslo 2, 7, 11 a 12. Dopravní podnik nejen že posílí tyto spoje, ale nasadí i kapacitnější vozidla.

250 korun na 7 dnů

Dopravní podnik rovněž umožní koupi sedmidenní hokejové jízdenky městskou hromadnou dopravou za zvýhodněnou cenu 250 korun. V prodeji budou od 9. května v mobilní aplikaci MojeDPO.

Bariéry u fanzóny

Pořadatelé radí omezit příjezd ke stadionu auty také proto, že se dvě parkoviště u Ostravar Arény změní ve fanouškovské zóny. Zabezpečené budou rovněž bariérami proti vjetí osobních aut i náklaďáků kvůli vyšší bezpečnosti akce.

Chystají se záchranáři

Zásahy zraněných, lidí u kolapsu, i další intervence zabezpečuje v Ostravě 11 jednotek záchranářů. Ty se během mistrovství rozrostou na 13. „V samotné hale to budou tři týmy se třemi lékaři,“ řekl primář, zástupce ředitele záchranky David Holeš.

Pohybovat přímo v hrací hale se budou také hasiči. „Sedm jednotek jsme zřídili pro potřeby Ostravar Arény. Disponujeme specialisty na chemické látky nebo na pyrotechniku“ řekl velitel krajských hasičů Radim Kuchař.