Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Delší dostřel pro HIMARS, munice i obrněnce Bradley. Co pošlou USA na pomoc Ukrajině?

  • Autor: mav,swp - 
    25. 4. 2024
    11:40

    Joe Biden urychleně stvrdil novou várku americké vojenské pomoci pro Ukrajinu. Po peripetiích se schvalováním v Kongresu se Washington snaží výzbroj posílat co možná nejrychleji. Jakou techniku může dodat?

  • 1.Doladěná dohoda

    Poslední balíček, který Joe Biden poslal v březnu, byl v objemu 300 milionů dolarů (7 miliard Kč). Ten nynější vojenské zdroje online deníku Politico avizují podstatně větší. A chystal se, ještě než byl odsouhlasen Sněmovnou reprezentantů, kde se v sobotu nakonec našel dostatečný počet členů Republikánské strany, aby pomoc prošla. A tak mohly první zásilky ze skladišť na základnách v Evropě vyrazit už hodiny po Bidenově středečním podpisu.

    Pokud jde o pomoc, jakou lze realisticky očekávat, nejvíc potřebují ukrajinští obránci tři kategorie: systémy protivzdušné obrany, rakety středního a dlouhého doletu a dělostřeleckou munici, píše BBC.

    „V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na Telegramu Volodymyr Zelenskyj.

  • 2.Protivzdušná obrana Patriot

    Pro ochranu jak vojenských cílů, tak měst a civilní infrastruktury je potřeba protivzdušná obrana, ruské ostřelování, bombardování a dronové útoky na takové terče jsou na denním pořádku. Jen letos to bylo na 1200 raket, 1500 kamikaze (FPV) dronů a 8500 naváděných klouzavých bomb, vyčíslil v polovině dubna prezident Volodymyr Zelenskyj a apeloval na západní spojence, ať poskytnou obranu proti takovým útokům. Spoustu projektilů Ukrajinci dokážou zachytávat, jenže Rusové jich posílají ohromné množství, obráncům v konkrétních případech nejen, že nemusí stačit rakety země-vzduch, ale mocný nálet může zahltit i radary.

    Ukrajina už má různé druhy protivzdušné obrany. Od raket krátkého doletu Stinger, které odpalují vojáci z ramene, až po sofistikované systémy Patriot. Zelenskyj uvedl, že takových by teď země potřebovala přinejmenším sedm navíc.

    Odpalovače raket země-vzduch Patriot. Odpalovače raket země-vzduch Patriot. | Pentagon

  • 3.HIMARS, ATACMS a další

    Za slabší konec provazu tahá Ukrajina, i co se týče dělostřelectva. Loni výrazně pomohla americká dodávka raketového dělostřelectva HIMARS. Nejprve s raketami s dostřelem asi  80 kilometrů, po delším váhání Pentagon poslal i některé střely ATACMS s dostřelem 160 km. Nyní by mohla přijít varianta s ještě dvojnásobným dosahem. „Všechny detaily byly finalizovány,“ ohlásil Zelenskyj v úterý po telefonátu s Bidenem podle listu Kyiv Independent. Biden slíbil „významné balíčky bezpečnostní asistence, která pomůže urgentním potřebám Ukrajiny na bojišti a v protivzdušné obraně“.

    Salvových raketometů na kolovém podvozku HIMARS Ukrajina postupně dostala 39 (a od dalších spojenců pár větších pásových ekvivalentů M270 MLRS), jak uvedlo americké ministerstvo zahraničí v soupisu vojenské pomoci z letošního března.

    Nejméně tři byly vyřazeny, napočítal portál Oryx. Jeden zničen, dva se mají opravit.

    ATACMS vystřelená raketometem M270 MLRS. ATACMS vystřelená raketometem M270 MLRS. | Pentagon

  • 4.Dělostřelecká munice

    Ukrajinští kanonýři museli v poslední době šetřit, Rusové mohli střílet nepoměrně víc. Od února 2022 poslaly Spojené státy 198 houfnic ráže 155 mm (M777 či další typy) a k nim přes dva miliony kusů munice. Tu jistě bude nadcházející balíček doplňovat.

    M777 má dostřel 40 km, větší než většina ruských děl, a také je přesnější - díky munici naváděné satelitně. Tedy pokud se zrovna Rusům nedaří signál GPS na frontě rušit.

    Tažené houfnice M777 v ukrajinských službách. Tažené houfnice M777 v ukrajinských službách. | Ozbrojené síly Ukrajiny

  • 5.Bojová vozidla Bradley

    Bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley kromě tříčlenné posádky uveze šest vyzbrojených pěšáků. Má automatický kanón M242 Bushmaster účinný i proti lehčím tankům, na silněji obrněné cíle má rakety TOW.

    Obrněnce slouží v Armádě Spojených států od roku 1981, dnes je vyrábí americká pobočka britské obří zbrojovky BAE. Od loňského dubna jich Washington na Ukrajinu daroval na 190, přinejmenším 76 už jich Ozbrojené síly Ukrajiny ztratily, jak uvádí web Oryx. Zdroje serveru Politico soudí, že Pentagon pošle další.

    Sundal dva tanky

    Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová si je nemohla vynachválit: „Armáda už ví, že západní technika je pro nepřítele magnetem, a jakmile se na frontové linii objeví Bradley, Rusové použijí vše, co mají. Od granátometů po dělostřelectvo a útočné vrtulníky,“ psala na svém Telegramu. „Tentokrát bylo bojové vozidlo zpočátku obklíčeno ruskou pěchotou z obou stran. A když byli okupanti zničeni automatickým kanónem, zahájili Rusové na ukrajinský Bradley skutečný hon. Nepřítel do boje okamžitě zapojil dvojici tanků T-72. Oba ruské tanky byly okamžitě spáleny. Bradley je vybaven těžkou protitankovou střelou TOW, kterou posádka obratně použila.“

    Kyjev patrně obdrží i další americké obrněnce - starší transportéry M113, kterých už od Washingtonu dostal na tři stovky, a menší lehčí Humvee. Některé už mají Ozbrojené síly Ukrajiny dlouho, dokonce od roku 2001. Těch po propuknutí plnohodnotné ruské invaze Pentagon poslal přes dva tisíce (!), jak uvádí americké ministerstvo zahraničí.

    Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa