Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Graubner proti Zemanovi? Arcibiskup se distancoval od prezentace knihy Spiknutí

Autor: ČTK - 
24. dubna 2024
21:18

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v Arcibiskupském paláci na Hradčanech představena kniha Spiknutí o okolnostech hospitalizace bývalého prezidenta Miloše Zemana v roce 2021. O pronájmu neměl Graubner potřebné informace, stojí v prohlášení České biskupské konference (ČBK) na jejím webu. Prohlášení na svých stránkách zveřejnilo i pražské arcibiskupství.

Kniha Spiknutí Luboše Procházky a Radima Panenky popisuje Zemanovu hospitalizaci na podzim 2021 a tehdejší události, které měly podle autorů za cíl zbavit Zemana pravomocí hlavy státu. Publikaci požehnal kardinál Dominik Duka, který ke knize napsal i proslov. Představení knihy se kromě Zemana zúčastnili také například bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář, expremiér Jiří Paroubek, bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák nebo europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

„Setkání v Arcibiskupském paláci v souvislosti s knihou ‚Spiknutí' považujeme za politováníhodnou událost a jsme si vědomi pohoršení, které mezi lidmi vyvolalo, o čemž svědčí nemalé množství reakcí, především z řad katolíků. Těmto reakcím rozumíme, slyšíme je a bereme je vážně,“ uvedli biskupové ve společném prohlášení.

Na společném jednání se Graubner od akce distancoval. Biskupům vysvětlil, že Arcibiskupský palác byl pronajat bez toho, že by měl k akci potřebné informace. Plzeňský biskup Tomáš Holub na síti X ocenil, že prohlášení distancující se od prezentace knihy Spiknutí na pražském arcibiskupství přijali biskupové jednohlasně.

Biskupové se také dohodli na opatřeních pro pořádání veřejných akcí v církevních prostorách. „Při pronájmech těchto prostor se bude důsledně oddělovat církevní a světský rozměr takových akcí včetně vhodnosti přítomnosti církevního představitele,“ uvedli biskupové.

„S politováním jsme přijali informaci o tom, že se pan arcibiskup Jan Graubner distancoval od představení knihy Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, které se minulý týden 16. dubna 2024 odehrálo v Arcibiskupském paláci v Praze. Pan Graubner měl od prezidenta Miloše Zemana i autorů knihy všechny potřebné informace o akci několik dní dopředu, vyplývají dokonce z uzavřené smlouvy o krátkodobém pronájmu Sálu kardinála Berana mezi Arcibiskupstvím pražským a Nakladatelstvím Olympia s.r.o., kterou podepsal generální vikář Mons. ThDr. Jan Balík, Ph.D. Pan arcibiskup se sám chtěl slavnostního uvedení knihy zúčastnit, ale z pracovních důvodů musel v ten den zůstat na Moravě a omluvil se,“ uvedli v prohlášení autoři knihy Luboš Procházka a Radim Panenka.

Video  Video: Jiřina Bohdalová na křtu knihy Spiknutí pěla písně dokola  - Sebastian Šikl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa