Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České dráhy loni skončily v zisku. Meziročně si skupina polepšila o skoro 3,4 miliardy!

Autor: ČTK - 
25. dubna 2024
11:32

Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3,8 miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší finanční výsledek skupiny od roku 2008. 

Zisková byla v loňském roce kromě nákladní dopravy po třech ztrátových letech také osobní doprava. Nákladní doprava se do plusu dostala v roce 2022. České dráhy v loňském roce přepravily 164 milionů zákazníků, meziročně o sedm milionů více. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci Českých drah.

V zisku cargo i osobáky

Mateřské České dráhy loni vykázaly hrubý zisk tři miliardy korun, na zisku celé skupiny tedy mají největší podíl. Předloni vykázaly hrubý zisk 14 milionů korun. Další část hrubého zisku skupiny obstarala dceřiná společnost ČD Cargo. V nákladní dopravě vykázala zisk před zdaněním 733 milionů korun, což je meziroční nárůst o 423 milionů korun.

60 milionů tun

Společnost přepravila 59,4 milionu tun nákladu, tedy o 4,8 milionu tun méně než v předešlém roce. Menší přepravní výkony podle předsedy představenstva a ředitele ČD Cargo Tomáše Tótha zapříčinil pokles přeprav fosilních paliv do elektráren a tepláren.

 

jajas ( 25. dubna 2024 12:05 )

No sláva! Manažeři si vyplatí milonové odměny a ještě více zdraží veřejnou dopravu.... 👍 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa