Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Odborníci na telefonu jsou zpět: Už v pondělí poradí s psychickým zdravím! Komu můžete volat?

  • Autor: Iva Dvořáková - 
    26. 4. 2024
    05:00

    Podle Světové zdravotnické organizace trpí 300 milionů lidí úzkostnými poruchami a 280 milionů depresemi. Ani Česko nepatří mezi výjimky a narůstá zde počet lidí s psychickými potížemi. Za posledních 11 let vzrostl počet osob trpících nějakou formou psychické nemoci o 22 %. Zavolejte si o pomoc Odborníkům na telefonu Blesku!

    Pokud máte nějaké psychické problémy, zavolejte v pondělí 29. dubna mezi 10. a 12. hodinou specialistům na duševní zdraví a proberte s nimi, co vás nebo vaše blízké trápí.

    Sedm odborníků vám bude osobně odpovídat celé dvě hodiny. Podívejte se, kdo nás v redakci Blesku v pondělí navštíví, a vyberte si toho svého, kterému můžete s důvěrou zavolat.

  • 1.Komu zavolat?

    Doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D., algeziolog a primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol

    Telefon: 730 165 779

    TÉMATA:

    • Život s chronickou bolestí
    • Bolest a její vliv na psychiku
    • Léčba bolesti

    Doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D., algeziolog a primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol

    MUDr. Martin Hollý, primář berounského Centra duševní rehabilitace (zařízení spadá pod holding AKESO)

    Telefon: 730 165 788

    TÉMATA:

    • Úzkostné poruchy a další psychiatrické diagnózy
    • Sexuologie

    Martin Hollý, psychiatr a sexuolog

    Mgr. Lucie Salačová, krizová interventka v organizaci Dům tří přání – Dům Přemysla Pittra pro děti, mladistvé a jejich rodiny

    Telefon: 730 165 793

    TÉMATA:

    • Pomoc dětem v náročných životních situacích a kam se obrátit
    • Náhradní rodinná péče a pěstounství 
    • Dětská traumata

    Mgr. Lucie Salačová, krizová interventka v organizaci Dům tří přání – Dům Přemysla Pittra pro děti, mladistvé a jejich rodiny

    PhDr. Lucie Botorová, dětská klinická psycholožka v Centru duševního zdraví pro děti a adolescenty v Domě tří přání

    Telefon: 730 165 810

    TÉMATA:

    • Vše o psychice dítěte
    • Terapeutická léčba
    • Kritické rodinné situace a kam se obrátit o pomoc

    PhDr. Lucie Botorová, klinický psycholog v Centru duševního zdraví pro děti a adolescenty v Domě tří přání

    Prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D., MBA, klinický psycholog 1. LF UK a VFN

    Telefon: 730 165 823

    TÉMATA:

    • Psychologie dospělých i dětí
    • Partnerské potíže
    • Nedostatek odborníků na léčbu duše

    Profesor lékařské psychologie Radek Ptáček, 20.12.2022

    Emeritní primář MUDr. Petr Popov, Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

    Telefon: 730 165 824

    TÉMATA: 

    • Závislosti 
    • Léčba alkoholismu, rizikové pití
    • Legální drogy

    Emeritní primář MUDr. Petr Popov, Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

    Prof. MUDr. Hana Papežová, CsC, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy, Psychiatrická klinika VFN

    Telefon: 730 165 834

    TÉMATA:

    • Poruchy příjmu potravy (PPP) – druhy
    • Projevy PPP, kdo je nejvíc ohrožen 
    • Léčba

    Psychiatrička Hana Papežová v Epicentra 25.3.2024

  • 2.Novinka 2024

    Letošní rok jsme pro čtenáře přidali možnost navíc! Pokud se nedovoláte odborníkovi, můžete v době telefonní akce poslat svůj dotaz prostřednictvím SMS. Nejzajímavější dotazy odborníkům předáme a odpovědi zveřejníme na konci letošního projektu Odborníci na telefonu.

    Tip pro vás: Využijte BLESKmobil

    Chcete mluvit s profesionálem, a ještě ušetřit? S BLESKmobilem je volání do všech sítí v ČR jen za 2,50 Kč a s výhodnými balíčky pouze 1 Kč/min. A navíc, s novou SIM kartou BLESKmobil máte prvních 50 minut volání ZDARMA!

    Více na www.bleskmobil.cz

    Umíte poskytnout první psychickou pomoc?

  • 3.Jak se vrátit do pohody?

    Co vlastně způsobuje psychickou nepohodu nebo vážnější psychickou nemoc? Podle odborníků jsou jedním z nejčastějších spouštěčů obtíže v mezilidských vztazích, zdravotní potíže, finanční problémy, osamělost, ale i další faktory.

    Hlavní rozdíl mezi psychickou nepohodou a psychickou nemocí spočívá v intenzitě, trvání a vlivu na každodenní fungování. Zatímco nepohoda je mírnější a často přechodný stav, který se dá řešit změnou životního stylu či odpočinkem, psychická nemoc je vážnější a trvalejší stav. Významně ovlivňuje fungování ve společnosti, práci, škole nebo v osobních vztazích.

    Psychické nemoci zahrnují širokou škálu diagnóz, jako jsou depresivní poruchy, úzkostné poruchy, bipolární poruchy, schizofrenie a další. Tyto stavy vyžadují pomoc odborníků na duševní zdraví z řad psychiatrů a klinických psychologů.

    Chybí pomoc

    „Lidé, kteří chtějí řešit své zdraví, se mnohdy k péči nedostávají včas. Na druhé straně mnozí své problémy podceňují a řešení odkládají,“ uvádí psychiatr Martin Hollý.

    O vyhledání psychoterapeutické pomoci uvažovala třetina Čechů, ale nakonec tyto služby využilo jen šest procent z nich. Nejčastějším důvodem jsou nedostupnost odborníků, dlouhé čekací doby na termín a také vysoká cena. Dobrou zprávou je, že většina pojišťoven poskytuje na psychoterapii příspěvek.

  • 4.Potřebuje vaše dítě psychiatra?

    Čeká se až 6 měsíců

    Přibývá dětí, které trápí úzkosti a deprese, mnohdy provázené poruchou příjmu potravy nebo sebepoškozováním. Chybí však odborníci, kteří by se jim mohli věnovat. Dostat se do péče psychiatrického lékaře trvá průměrně 5–6 měsíců.

    „V posledních letech výrazně přibývá dětských pacientů,“ tvrdí MUDr. Michal Považan, primář dětského oddělení Psychiatrické nemocnice Bohnice. Podle nedávného výzkumu Národního monitoringu duševního zdraví dětí vykazuje až 40 % žáků devátých tříd známky střední až těžké deprese a 30 % má problém s úzkostmi.

    Pomoc pediatrů

    „V naší ordinaci se staráme o několik dospívajících, kteří se potýkají se stavy úzkosti nebo s depresí. Často s rodiči řešíme také akutní stavy úzkosti, kdy je na tom dítě psychicky natolik špatně, že není schopno dojít do školy, vykonávat běžné aktivity, dochází u něj k sebepoškozování,“ popisuje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

    Sebevraždy a otravy

    Odborníci poukazují na to, že v poslední době přibývají mezi teenagery pokusy o sebevraždu a otravu. Podle adiktologa Tomáše Jandáče je páchají především dívky ve věkové skupině 14 až 18 let.

    Kdy je potřeba psychiatr

    V mnoha případech je ale péče psychiatra nezastupitelná. „Pokud se nám pacient nezlepšuje, přibývá u něj akutních záchvatů, nebo má dokonce sebevražedné sklony, radíme se s psychiatrem a předáváme dítě do jeho péče. Stává se, že předepisujeme medikaci, a to včetně antidepresiv. Bohužel rodiče na konzultaci čekají i několik měsíců. Přeplněná jsou i lůžková psychiatrická oddělení,“ shrnuje MUDr. Hülleová.

    Stacionář pro mladistvé

    Moderní a kvalitní přístup a pomoc profesionálů nově najdou dospívající z Prahy a okolí v Denním stacionáři pro adolescenty na Psychiatrické klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do denního stacionáře docházejí po dobu osmi týdnů pacienti ve věku 14 až 19 let. Základním předpokladem pro vstup je motivace na sobě terapeuticky pracovat a stupeň psychického onemocnění, který lze zvládat ambulantně.

  • 5.Otestujte se a zavolejte

    Trpíte depresí, nebo jde jen o skleslost?

    1. Máte pokleslou náladu, která vás omezuje déle než 14 dnů?

    2. Probouzíte se pravidelně předčasně ze spánku a už nemůžete usnout, nebo se vám naopak chce stále spát?

    3. Míváte po ránu sklíčenou náladu, která vás během dne opouští a večer se vrací?

    4. Ztrácíte chuť k jídlu, nebo máte tendenci své nálady»zajídat«?

    5. Přestáváte si věřit?

    6. Trpíte pocity beznaděje a máte pocit, že bez vás všechno půjde lépe?

    7. Nejste schopni soustředit se?

    8. Ochladl váš zájem o sex?

    9. Máte pocit slabosti a ztráty energie?

    Pokud je vaše odpověď na pět z uvedených otázek kladná, pak neváhejte, zavolejte Odborníkům na telefonu nebo navštivte odborníka.

  • 6.Na on-line terapii vám přispěje pět pojišťoven!

    Alarmující stav duševního zdraví národa, dlouhé čekací lhůty, vysoká cena za sezení u terapeuta – to jsou některé překážky v cestě za léčbou bolavé duše. I přesto Blesk přichází i s pozitivními informacemi. Některé velké zdravotní pojišťovny návštěvy u odborníků proplácejí. Patříte i vy mezi jejich pojištěnce?

    Jak získat příspěvek

    • Nejprve si musíte na webové stránce nějakého z webů, poskytujících psychologickou pomoc, vytvořit účet.
    • Tam najdete rozcestník pojišťoven a s nimi spolupracujících terapeutů. Že terapeut spolupracuje s vaší pojišťovnou, poznáte také podle loga pojišťovny na profilu terapeuta.
    • Klikněte na vaši zdravotní pojišťovnu a systém vás navede dále. Tedy k výběru a registraci u terapeuta a také vás krok za krokem naviguje k vyplnění formuláře a sdělí podmínky, které k získání příspěvku musíte splnit. 
    • Pojišťovny vyplácejí příspěvek zpětně, žádost musíte podat do konce roku, u některých pojišťoven do konce listopadu 2024.
    • Terapie probíhá on-line.

    Nejvíc přispívá VZP. Nejvíc přispívá VZP. | archiv Blesku

  • 7.4 výhody on-line psychoterapie

    1. Můžete si vybrat terapeuta z kteréhokoliv koutu republiky.
    2. K terapii se připojíte z bezpečí domova.
    3. Na sezení nebudete čekat dlouhé týdny, ale jen třeba pár dnů. Na profilech terapeutů vidíte volné termíny. 
    4. Ušetříte spoustu času, který byste strávili dojížděním.

    Pomoc z internetu – Mindwell

    Nemáte u vás specialistu na duševní zdraví, nebo jste dostali termín až za několik měsíců? Pomoci vám může zajímavá novinka. Tou je digitální terapie Mindwell, která pomůže řešit deprese, úzkosti, stres a syndrom vyhoření v soukromí a v pohodlí domova. Klient prochází programem, vyplňuje dotazníky, je edukován formou videí, audionahrávek a příběhů pacientů.

    Terapeut na druhé straně obrazovky do sedmi dnů odešle klientovi zpětnou vazbu, díky které pak terapie pokračuje. Celkem se jedná o 12 sezení trvajících asi 90 minut. V současné době tento program proplácejí tyto dvě zdravotní pojišťovny: ČPZP a VoZP a částečnou úhradu poskytuje zatím ZPMV. V jednání o úhradě jsou i další pojišťovny. Do té doby si tuto službu klienti ostatních pojišťoven mohou zaplatit jako samoplátci.

     

     

    Video  Psychiatr Martin Hollý o duševních poruchách i závislostech  - Bára Holá, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Sára ( 26. dubna 2024 07:37 )

Odstěhovat se 👍, a co nejdál od této republiky, vracející se k banánovce 👎

Zobrazit celou diskusi