Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Putinův ministr obrany Šojgu přišel o náměstka. Korupce, vlastizrada, nebo boj mocenských klanů?

Autor: mav, swp - 
26. dubna 2024
17:00

Náměstek ministra obrany odpovědný za stavebnictví a velké zakázky byl obviněn z milionové korupce. Podle nezávislých ruských médií na Timura Ivanova (48) tajná služba FSB dohlížela už roky, delší dobu se chlubil svým bohatstvím. Za jeho nynějším pádem musí být něco víc, soudí znalí.

Dřív Ivanov pracoval v energetických firmách a věnoval se i stavebnictví – zkrátka oblasti, kde se nejen v Rusku točí velké peníze. Náměstkem Sergeje Šojgua se Ivanov stal už roku 2012, to ještě nešlo o resort obrany. Šojgu tehdy povýšil z ministra pro mimořádné situace na gubernátora Moskevské oblasti. Tím byl jen pár měsíců, než převzal obranu, zatímco Ivanov v oblastní správě zůstal čtyři roky. Zároveň byl v té době ředitelem akciové společnosti Oboronstroj, vlastněné ministerstvem obrany. Šojgu si ho zase pod sebe povolal na podzim 2016.

Na ministerstvu měl Timur Ivanov na starosti zejména vojenské nemovitosti a ubytování vojáků, spadají pod něj i projekty nového kosmodromu Vostočnyj, jehož stavba se enormně prodlužuje a prodražuje, ale třeba i obnova okupovaného rozbombardovaného Mariupolu.

V úterý Ivanova zatkli na pracovišti pro podezření z korupce, k vině se prý hned přiznal, řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek. O den později na něj moskevský soud uvalil vazbu, stejně jako na Sergeje Borodina. Jeho jméno figuruje v řadě firem tak či onak s Ivanovem a byznysem kolem ministerstva obrany spjatých.

„Borodin byl zadržen již dříve v jiném případu a během vyšetřování uzavřel předběžnou dohodu a svědčil proti náměstkovi ministra obrany,“ uvedl zdroj REN TV. „Přáteli jsou už dlouho. Často spolu se svými rodinami slavívali narozeniny,“ dodává web Ura.

Ve čtvrtek pak přišla zpráva, že byl zadržen i muž, který podle orgánů Ivanova uplácel. Alexandr Fomin staví nové budovy v Mariupolu, s Ivanovem se opakovaně ukazoval. Výměnou za přidělování armádních zakázek firmy náměstkovi rekonstruovaly jeho nemovitosti, informují vyšetřovatelé.

Dva nezávislé zdroje investigativní redakce iStories blízké FSB uvedly, že skutečným důvodem zatčení náměstka Ivanova je vlastizrada. „Úplatkářství je pro veřejnost. Zatím o státní nechtějí veřejně mluvit - skandál je velký: Jde přece o náměstka ministra obrany,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Nikdo by ho za korupci nezadržel. O té všichni v Kremlu věděli už dlouho. Putin vydal rozkaz až poté, co se jim podařilo ho přesvědčit, že jde o vlastizradu,“ říká další zdroj.

„Nyní se rozhodují, co s ním udělají: Buď ho zavřou za úplatkářství a 'dodělají' ho ve vězení, nebo překvalifikují obvinění na velezradu,“ říká pro iStories zdroj blízký FSB.

Ostuda FSB a ministerstva obrany

Ruské orgány činné v trestním řízení mají na Ivanova kompromitující materiály již řadu let. Vyšetřovatel Vyšetřovacího výboru o tom informoval Romana Anina, šéfredaktora iStories, již v roce 2017. Podle něj se materiály shromážděné Vyšetřovacím výborem týkaly Ivanovovy činnosti v čele společnosti Oboronstroj. Ruské úřady však tehdy nedovolily materiály využít: Ministr obrany Sergej Šojgu se za Ivanova postavil. „Osobně zavolal Jurjevovi (šéfovi ředitelství vojenské kontrarozvědky FSB - DVKR FSB) a sprostě mu vynadal za to, že FSB jde po jeho blízkém,“ uvedl anonymně vyšetřovatel.

„Jsem si téměř jistý, že v případu Timura Ivanova se žádná vlastizrada neobjeví. Protože by to znamenalo, že po celých 11 let, kdy spolupracoval se Sergejem Šojguem, byl ve vedení ministerstva obrany zrádce, nepřítel a špion - a že si toho nevšimla vojenská kontrarozvědka FSB, která ho před jmenováním do funkce náměstka ministra obrany prověřovala,“ uvádí pro Rádio Svoboda Ilja Rožděstvenskij, investigativní novinář projektu Dossier.

„Zatím vidíme jednu konkrétní postavu, velmi nápadného, okouzlujícího, velmi bohatého chlapa s velmi bohatou, nápadnou manželkou. Zabývá se stavebnictvím. Po celém světě je známo, že stavebnictví přitahuje mafii, zkorumpované úředníky a tak dále, protože na každé stavbě se dá ukrást obrovské množství peněz. A tato figura kradla na všech vojenských zakázkách,“ komentoval pro Rádio Svoboda politolog Fjodor Krašeninnikov.

Ivanov má blízko nejen k Šojguovi – kamarádí se s mluvčím prezidenta Putina Dmitrijem Peskovem. Ukázali to předloni investigativní reportéři kanálu Navalnyj, kteří se mj. probrali instagramovým profilem náměstkovy manželky Světlany Ivanovové, ale také jejími e-maily. Peskov je s nimi na fotkách na řadě drahých večírků. Třeba na té, kde mluvčí Kremlu pije v kostýmu medvěda.

Podle Krašeninnikova pro svou nestoudnost prohrál Ivanov v podsvětním boji s některými svými konkurenty, kteří stojí o jeho velmi lukrativní pozici. „Je třeba si uvědomit, že se jedná o Šojguovi blízkého člověka, a je zřejmé, že se se svým skvělým vůdcem dělil,“ dodává politolog. „Zřejmě jde o válku uvnitř mocenského bloku, kde se strážci zákona požírají navzájem. Jde o aparátnickou hádku, možná o snahu vyvinout tlak na Šojgua nebo se ho úplně zbavit, protože se formuje nová vláda.“

S novým funkčním obdobím prezidenta Vladimira Putina, které začne 7. května, se jmenuje nová vláda. „Zatčení jednoho z Šojguových nejbližších spolupracovníků oslabuje pozici šéfa ministerstva v očekáváních možných personálních změn ve vládě,“ píše s odvoláním na informované zdroje agentura Bloomberg.

„Myslím, že v očích vlastenců je to silná rána prestiži ruské armády. Protože celá ta kampaň - všichni se semkněme kolem armády a jejího vedení, vždyť jsou tak dobří, vždyť chrání Matičku Rus - vypadá určitě podivně na pozadí toho, že náměstek ministra obrany byl zatčen jako podvodník. Ukazuje se, že armáda krade už dva roky a ve vedení jsou zkorumpovaní úředníci, a to v takovém měřítku, že není možné je dále nezatýkat,“ říká Krašeninnikov v Rádiu Svoboda.

Četní odpůrci války na Ukrajině jásají, jak rozkrádání rozkládá ruské ozbrojené síly. Jenže podle Krašeninnikova je lichá taková naděje, že by korupce snižovala bojeschopnost okupantů. „Zatčení jednoho zkorumpovaného úředníka a to, že na jeho místo nastoupí nějaký jiný gauner, bohužel nebude mít žádný vliv na obranyschopnost ruské armády a průběh války na Ukrajině,“ dodává politolog s tím, že naopak takoví zloději mají zájem na co největší výrobě zbraní. „Válka umožňuje odepsat vše, co jste ukradli. Válka je snem korupčníků, chtějí, aby válka nikdy neskončila, protože na ní budou vydělávat nekonečné peníze.“

Video  Sergej Šojgu u Vladimira Putina. Strůjci invaze vypadají nezdravě.  - Kreml
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa