„Těší mě, že otevíráme téma, které dosud nebylo komplexněji zpracováno ani prezentováno,“ uvedla generální ředitelka NGP Alicja Knastová a připomněla, že výstavu galerie otvírá na Staroměstském náměstí v místech spojených s oslavami českých hokejových vítězství.

Zájemci si na výstavě mohou prohlédnout jak malby starých mistrů, tak nejvýraznějších reprezentantů českého umění 19. století Augusta Bedřicha Piepenhagena, Karla Purkyně či Antonína Barvitia. Nabídne i pražská kluziště od T. F. Šimona, Otakara Nejedlého či Karla Holana. Do světa hokeje a prvních velkých utkání a vítězství zavedou návštěvníky kresby Marcela Niederleho a fotografie připomenou stavbu prvního zimního stadionu na Štvanici a mnohé hokejové okamžiky. Vedle klasických zpracování tématu v malbě a kresbě nechybí experimentální výtvarné přístupy Jiřího Koláře, Vojtěcha Tittelbacha či Theodora Rotrekla.

Díla Krištofa Kintery, Jiřího Surůvky či Ondřeje Kohouta ukazují, jak 90. léta vedle úspěchu českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu otevřela nové možnosti, které se v umění na hokejové téma projevují zejména kritickým až ironizujícím nadhledem. Výstavu uzavírají práce vytvořené devíti současnými umělci k hokejovému mistrovství, které bude od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Patří mezi ně Jakub Špaňhel, Alena Kotzmannová, Jan Vytiska či Karel Štědrý.

Fotogalerie
7 fotografií