Provoz tramvají v centru a severní části Prahy na celé měsíce zastaví třeba rekonstrukce trati v Havlíčkově a Dlážděné ulici. „Není v dobrém stavu a potřebuje celkovou rekonstrukci,“ uvedl dopravní podnik (DPP), poslední opravy tu provedl před více než 20 lety. Tato výluka začala v pondělí 29. dubna, potrvá do 28. června. Na rekonstrukci pak naváže oprava kolejí v Jindřišské a Vodičkově ulici trvající do 30. září, stavba trati v horní části Václavského náměstí i oprava kolejí na Praze 7 v ulici Dukelských hrdinů. Ta skončí 25. října.

Víc než 20 linek městské hromadné dopravy, včetně 15 tramvajových, tak mění trasy. Konkrétně denní linky 1, 3, 6, 7, 12, 14, 15, 24, 25, 26 a 27, noční 91, 92, 94 a 96 nebo autobusové 207, 905, 907, 908, 909 a 911.  

Změna bez přestupu  

Část tramvají čeká odklon, další změna čísla na trase bez nutnosti přestupu. Podobně jako už nyní jezdí linka 25, která se ve směru do centra mění na Strossmayerově náměstí na číslo 8 a opačně. Tak pojede i linka 3 (měnící se na 26 na Senovážném náměstí) a linka 14 (mění se na 6 na Karlově náměstí).  

Přes Karlín trojkou ne  

Rošáda postihla hlavně Karlínské. Trojka, na kterou jsou zvyklí, do Karlína nejede! Ve směru od Modřan a Braníku je ze zastávky Jindřišská vedena do zastávky Senovážné náměstí, dále jako linka číslo 26 přes zastávku Hlavní nádraží na Nádraží Hostivař. Sveze je ale linka 12, ve směru od Sídliště Barrandov z Vltavské přes zastávky Štvanice, Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka, Nádraží Vysočany, Kolbenova a Hloubětín do obratiště Lehovec. Ta se pro změnu vyhýbá Andělu.  

Pomohou nové linky  

Dopravní podnik zavádí čtyři nové linky, které mají plynulosti cestování napomoci.

Linku 30 na trase Březiněveská – Kobylisy – Bulovka – Palmovka – Florenc – Masarykovo nádraží (v ulici Na Poříčí) – Náměstí Republiky – Strossmayerovo náměstí – Hradčanská – Dejvická – Nádraží Veleslavín – Dědina.

Dále linku 31 v trase Spojovací – Ohrada – Palmovka – Balabenka – Vysočanská.

Třetí je linka 34 v trase Libeňský most – Maniny – Vltavská – Bílá labuť – Masarykovo nádraží (v ulici Na Poříčí) – Náměstí Republiky – Strossmayerovo náměstí – Výstaviště – Nádraží Holešovice – Trojská – Kobylisy – Vozovna Kobylisy.

Ty v nočním provozu doplní linka 90 v trase Palackého náměstí – Karlovo náměstí – Lazarská – Václavské náměstí – Hlavní nádraží – Olšanské náměstí – Flora – Olšanské hřbitovy (v úseku Palackého náměstí – Lazarská je v provozu pouze v uvedeném směru).  

Kde to rozkopou? 

Tramvajový děs běs! Oprava zkomplikuje cesty Prahou, 15 linek pojede jinak.
Autor: Blesk.cz

Václavské náměstí

Termín: 29. 6. – 30. 9. 2024, Úsek: Vodičkova x Palackého – Jindřišská (budova hlavní pošty) Důvod výluky: Výstavba nové trati, překládka sítí, bude trvat celkem tři roky.  

Havlíčkova – Dlážděná

Termín: 29. 4. – 28. 6. 2024 Úsek: Na Poříčí x Havlíčkova – Senovážné náměstí Důvod výluky: Kompletní rekonstrukce tramvajové trati v blízkosti Masarykova nádraží.  

Spálená (Lazarská – Myslíkova)

Termín: 11. 2. – 25. 7. 2024 Úsek: Spálená, Lazarská, Karlovo náměstí a Myslíkova ulice dle jednotlivých etap  Důvod výluky: Výměna části kolejiště ve Spálené ulici (od Lazarské) a ve Spálené ulici (od Karlova náměstí).  

Dukelských Hrdinů

Termín: 29. 6. – 25. 10. 2024 Úsek: Strossmayerovo náměstí – Výstaviště a Strossmayerovo náměstí – Partyzánská x Na Zátorách Důvod výluky: Kompletní rekonstrukce trati od uzlu Strossmayerovo náměstí po uzel Výstaviště.  

Obratiště Výstaviště

Termín: počátek září – 30. 11. 2024 Úsek bez provozu tramvají: od 25. 10. 2024 pouze smyčka Výstaviště Důvod výluky: Navazují na práce v ul. Dukelských hrdinů  

Libeňský most

Termín: 18. 3. 2024 – do odvolání Úsek bez provozu tramvají: Libeňský most – Palmovka Důvod výluky: Řešení havarijního stavu části Libeňského soumostí

Fotogalerie
15 fotografií