Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bidenův ministr se obul do Pekingu: Agrese na Ukrajině by byla bez vaší podpory obtížná

Autor: ČTK - 
26. dubna 2024
14:24

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny, varoval dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Řekl to po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

Blinken novinářům po setkání řekl, že dal činskému prezidentovi jasně najevo své trvalé znepokojení nad dodávkami materiálů, včetně obráběcích strojů a mikroelektroniky, které Peking dodává do Moskvy a které prezident Vladimir Putin využívá k vedení ruské války na Ukrajině.

„Rusko by bez podpory Číny jen těžko udrželo svou agresi na Ukrajinu,“ řekl Blinken novinářům po setkání s čínskými představiteli. “Pohánění ruského obranného průmyslu ohrožuje nejen ukrajinskou bezpečnost, ale i bezpečnost Evropy," dodal. “Jak jsme Číně již nějakou dobu říkali, zajištění transatlantické bezpečnosti je hlavním zájmem USA. Při našich dnešních jednáních jsem dal Číně jasně najevo, že se tímto problémem nezabývá,“ dodal.

Si zdůraznil, že Čína a USA musí hledat společnou řeč, “nikoli se pouštět do zlovolného soupeření". “Čína je ráda, že vidí sebevědomé, otevřené, prosperující a vzkvétající Spojené státy,“ uvedl čínský vůdce. “Doufáme, že USA se na rozvoj Číny dokážou dívat také v pozitivním světle. Jde o zásadní otázku, kterou je třeba řešit," dodal.

Blinken se dotkl také konfliktu na Blízkém východě, kde Izrael vede rozsáhlé vojenské operace v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok radikálního hnutí Hamás z loňského října. V posledních týdnech také panuje výrazné napětí mezi Íránem a Izraelem.

“Myslím, že vztahy, které Čína má, mohou být pozitivní ve snaze zmírnit napětí, zabránit eskalaci a zabránit šíření konfliktu,“ řekl Blinken novinářům a dodal, že čínský ministr zahraničí Wang souhlasil, že s ním zůstane v kontaktu ohledně blízkovýchodní problematiky.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa