Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Hamás jí před očima zabil rodiče: Abigail (4) se po propuštění ze zajetí setkala s Bidenem

Autor: DVL, lig - 
27. dubna 2024
05:00

Abigail Edenová (4) byla právě v kibucu Kfar Aza, když do něj 7. října vtrhl Hamás. Musela se dívat na chladnokrevnou vraždu svých rodičů. Když se jí podařilo utéct a schovat se k sousedům, teroristé je přepadli i tam a všechny zajali. Abigail poté strávila 50 dní v zajetí, než byla v listopadu 2023 propuštěna a navrácena k příbuzným. Nyní se setkala i s americkým prezidentem Joe Bidenem. Napsal o tom deník Daily Mail.

Abigail Edanové byly tři roky, když přímo před svýma očima viděla Hamás, jak chladnokrevně vraždí její rodiče. Později ji odvedli do zajetí. Přežila hladovění ve špinavých podmínkách a po 50 dnech byla propuštěna. Byla jednou z nejmladších zajatců Hamásu.

Když se vrátila do Izraele, setkala se znovu se svým bratrem a sestrou. Nyní se děti, které žijí se širší rodinou v Izraeli, zotavují z prožitých traumat a obnovují rodinná pouta.

Abigail, která má dvojí, americko-izraelské občanství, byla nejmladší rukojmí propuštěnou Hamásem v listopadu. Na letecké základně v Izraeli se setkala se svou tetou Liron a babičkou Shlomit. Později se setkala s dalšími příbuznými v dětské nemocnici Schneider nedaleko Tel Avivu, kde lékaři řekli, že se jí vede pozoruhodně dobře.

Její propuštění se slavilo po celém světě. „Díky bohu, že je doma. Přál bych si, abych tam byl a držel ji,“ řekl tehdy Biden

Setkání s Bidenem

Ve středu ji Biden skutečně objal, když s ním Abigail a její rodina strávili více než hodinu v  Bílém domě. Vydala se na South Lawn, kde se houpala na masivní houpačce, kterou prezident Barack Obama instaloval pro své malé dcery. „Hrála si v Oválné pracovně. Šla ven a byla na houpačce a hrála si na hřišti,“ řekl úředník Bílého domu o setkání.

Biden zveřejnil fotku, jak drží Abigail v Oválné pracovně. „Její rodina mi poslala vzkaz, že jela domů, a řekla: ‚Víte, miluji Joea Bidena,‘“ řekl Biden po schůzce novinářům.

Prezident také zveřejnil druhou fotografii se sebou, Abigail a jejími sourozenci a sestřenicemi stojícími v Oválné pracovně před Stolem Resolute. 

Napsal: „Minulý rok jsme zajistili propuštění Abigail, čtyřleté dívky, kterou zadržoval Hamás. Je pozoruhodná a vzpamatovává se z nevýslovného traumatu. Náš včerejší společný čas byl připomínkou práce, kterou máme před sebou, abychom zajistili propuštění všech zbývajících rukojmích.“

Abigailina rodina byla jednou z prvních obětí útoku Hamásu na Izrael 7. října. Toho dne militanti Hamásu zaútočili na kibuc Kfar Aza, asi dvě míle od hranic Gazy, a zabili její rodiče, 43letého Roye Edana a 40letetou Smadaru Edanovou.

Roy Edan, fotograf izraelského zpravodajského serveru Ynet, pořídil některé z prvních fotografií útoku. Když byl zastřelen, držel Abigail.

V zajetí

Abigailini sourozenci, bratr Michael (10) a sestra Amalya (6), se zamkli ve skříni a 14 hodin se v ní skrývali. Přežili a brzy po útoku se setkali s rodinou.

Ale Abigail se musela zpod otcova bezvládného těla, pokrytého krví, plazit do domu svých sousedů. Rodina Brodutchových ji vzala k sobě, když Hamás masakroval kibuc. Všech pět - Abigail, Hagar Brodutchová a její tři děti - pak zmizelo.

Abigailina širší rodina v Izraeli se obávala nejhoršího – že byla zabita spolu se svými rodiči. Ale později se její jméno objevilo na seznamu rukojmích vedle těch z rodiny Brodutchů. 

„Jedla a pila a byla tak šťastná, že může být se svou rodinou a svými sourozenci," řeka její příbuzná Liz Hirschová Naftaliová. Všimla si, že Abigail moc nemluvila o tom, co se stalo za těch 50 dní v Gaze. 

Rodina Brodutchových byla také propuštěna s Abigail. „Byli několikrát přemístěni. Není přesně jasné, kam a jak byli přemisťováni, ale nebyli na jednom místě. Bylo to tam zamořené hmyzem. Žádné dítě nemělo po dobu 50 dnů vhodné jídlo. Pomalu to zjišťujeme, toto jsou věci, o které se s námi podělili,“ uzavřela.

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...

begonie ( 28. dubna 2024 06:59 )

lucka čermáková - dejte si studený na hlavu 👎 👎 👎 👎

lucka čermáková ( 27. dubna 2024 13:00 )

Zase se tulí k ddětemten je fakt divný

Zobrazit celou diskusi