Jezdeckou stáj provozuje Iva Rosická čtvrt století. Kontakt s nejkrásnějším zvířetem na něm umožňuje i vážně postiženým dětem. O její koníky se mohou starat a jezdit na nich. Teď ale trne, že by mohlo dojít k neštěstí. Do stáje, kde má hřebce a oslíka ustájené, se jí snažil opakovaně vlámat sousedův dobrman.

„Zdi stáje těsně sousedí s jeho pozemkem. Za okny máme jeho zahradu. Jeho pes se dobýval do oken stáje tak vehementně, že je opakovaně vyrazil. Měli jsme plexisklo vyražené uvnitř stáje i třikrát týdně. Jednou pes seděl dokonce přímo v okně. Byla otázka vteřiny, kdy skočí dovnitř mezi koně a děti. Úřady mi nepomáhají a trvá to už dva roky,“ řekla Blesku.

Video
Video se připravuje ...

V Řisutech na Kladensku zažívá chovatelka koní Iva Rosická peprné chvíle kvůli sousedovu psu. Neustále doráží na stáje, plaší koně, straší i děti. Přitom právě ve stájích Iva pomáhá nemocným a postižením dětem v rámci terapie. Archiv Ivy Rosické

Riziko pro děti

Podle Ivy je to nebezpečné. „Kůň váží i 700 kilo a pes je pro něj přirozený predátor. Když se na něj takhle dobývá, snadno se lekne a uskočí. Kdyby u něj v tu chvíli byly děti, tak je může pokopat nebo namáčknout na zeď.“ Se sousedem prý není pořízení. „Když zavoláme policii, vždy psa zabezpečí. Po určité době se ale problém opakuje,“ řekla Iva. 

Hrozí soudy

Blesk se pokusil Ivina souseda, který je v Řisutech na Kladensku zastupitelem, kontaktovat. Ten ale sdílný k věci nebyl. „Nezlobte se. Dal jsem to svému právnímu zástupci. Bude se to řešit u soudu. Víc vám k tomu neřeknu,“ řekl stroze.

Pomůže radnice?

Sousedský spor není tajemstvím pro starostku obce a zastupitelstvo. Podle Ivy jí po posledním bouřlivém zasedání, kde se její případ řešil, obec nabídla vybudovat v oknech luxfery. „Pro mne by to byl ústupek, protože bych si prostor zabednila. Jde mi ale hlavně o děti a aby byly v bezpečí okamžitě,“ řekla.

Volala policii

Kvůli rozjančenému psisku, které se jí lámalo do oken, volala Iva opakovaně policii. „Vždy to chvilkově pomohlo. Prakticky mi ale řekli, že pokud je pes na sousedově pozemku, může si dělat, co chce. Když ale pes okno vyrazí tlapou, je už přece na mém pozemku,“ hořekovala. 

Koně léčitelé

Na statku Iva poskytuje terapii nemocným dětem. „Původně to bylo zdarma. Čtyři děti se mi u koní rozmluvily. Měla jsem i sestřičku, která vozila těžce nemocné. Pak jsem za koronaviru přišla o živnost s kočáry, a abych měla na krmení, musela jsem rodičům koně začít pronajímat,“ vysvětlila. S dětmi Lindou (14) a Jiříkem (10) k ní chodí i maminka Kateřina (35). „Mají poruchu autistického spektra. Jezdí sem kvůli nácviku senzomotorických dovedností, jemné motoriky a pohybu,“ vysvětlila. 

O koně se starají v maštali přímo pod okny.
Autor: Mária Rušinová

Rušit nesmí

Podle advokáta Jana Černého spadá případ do oblasti sousedských sporů, které upravuje občanský zákoník. „Vlastník může se svým vlastnictvím libovolně nakládat, ale v některých případech občanský zákoník právo omezuje. Není například možné rušit práva jiných osob, je svými činy obtěžovat nebo poškozovat. Vlastník psa musí zabezpečit, aby ten nad míru nerušil ustájené koně, zvláště, když tam je nebezpečí poranění osob,“ uvedl. Nejlepším řešením sporu je podle něj ale zkusit se nejprve dohodnout. 

Policie si tam „podává dveře“

Podle policie na sebe sousedi navzájem dávají podávají oznámení. „Evidujeme zde tři přestupky proti občanskému soužití. Byly postoupeny příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Fotogalerie
25 fotografií