Maraton seriálu RunCzech v Praze se uskuteční po dvacáté deváté, a to v neděli 5. května od 09:00, start i cíl je na Staroměstském náměstí. Zúčastnit se ho může přes 10 000 závodníků - elitních vytrvalců i rekreačních běžců.

Ekonomický přínos pro Prahu bude podle marketingového manažera RunCzech Jiřího Nečáska letos zhruba 200 milionů korun, loni to bylo 190 milionů. „Když maratonec jede na ten závod, tak většinou nejede sám, spojují to dnes i s turismem, a bere sebou tudíž i rodinu nebo kamarády. Musí se tedy někdy ubytovat, někde se stravovat, většinou si koupí nějaký suvenýr, takže ten ekonomický přínos pro Prahu tam je,“ řekl Nečásek.

Nic nepodcenit

Pořadatelé podle Nečáska posílí letos organizační opatření akce, protože na dubnovém půlmaratonu, který se pořádal za neobvykle vysokých teplot, měly desítky lidí problémy s přehřátím. „Počítáme s tím, že bude na Pražském maratonu 16 občerstvovacích stanic, z toho osm s iontovými nápoji. Celkem máme připravených 30 000 litrů vody a přes 16 000 litrů isotonického nápoje,“ uvedl. Na trati bude podle něj také 34 zdravotních hlídek první pomoci a čtyři hlídky na kole s defibrilátory, k dispozici bude od záchranné služby zdravotnický modul Golem pro hromadná neštěstí.

Závodníci se podle Nečáska budou moct občerstvit také ovocem, připraveno pro ně bude 27 000 banánů a 17 000 pomerančů. Účastníky budou pořadatelé informovat o rizicích teplého počasí. Teploty mají o víkendu přesáhnout 20 stupňů Celsia.

Turisté si užijí památky

Běžecké závody RunCzech přilákají do Prahy podle pořadatelů obvykle kolem 107 000 tuzemských i zahraničních turistů v době konání závodů, tedy v dubnu, květnu a září. Nečásek uvedl, že oblíbený je kromě maratonu zejména Pražský půlmaraton, který byl letos 6. dubna. Zúčastnilo se ho přes 15 000 lidí.

Maraton má Prahu zároveň globálně zviditelnit, turisty podle Nečáska zajímají i pražské památky. Závod se navíc podle něj bude přenášet například na platformě YouTube, vysílat by ho měla podle něj rovněž Česká televize.

Video
Video se připravuje ...

Taková byla atmosféra na pražském maratonu 2018. Kateřina Baranová

Fotogalerie
28 fotografií