Nákupy na Velikonoce: Dramaticky zdražila vejce i vanilkový cukr. Kdy bude otevřeno?
Velikonoční pečení se letos prodraží. Cena většiny surovin se meziročně zvýšila, hlavně vajec, které meziročně zdražily skoro o 60 procent. Ještě více šla nahoru cena vanilkového cukru. Celkem letos základní nákup vyjde na 175 korun, což je zhruba o 20 korun více než vloni. Vyplývá to z analýzy České distribuční, která porovnávala ceny na akčních letácích sedmi největších obchodních řetězců v Česku. A jak to bude s otevírací dobou?
Vejce jsou nejvýraznějším cenovým skokanem, nejen proto, že k Velikonocům neodmyslitelně patří. Přitom ještě loni podle České distribuční patřily mezi nejlevnější položky na nákupním seznamu. Momentálně deset kusů vajec velikosti M v akci vychází v průměru na 45 korun. To je meziročně o 16 korun více.
Nejvíce nicméně zdražil vanilkový cukr, jehož cena stoupla o 66 procent. Rostla také cena mandlí, která je vyšší o 33 procent (100 g neloupaných v akci vyjde na zhruba 23 korun). V neposlední řadě zdražily rozinky, o 22 procent.
Meziročně zdražilo i máslo, ale jak podotýká Česká distribuční, jeho cena postupně klesá a už není na takových výšinách, co byla před Vánoci. Momentálně lze 250gramová kostka v akci pořídit za 48 korun, o 4 koruny více než vloni. O dvě koruny je také draží kilogram polohrubé mouky.
Existují i položky, které zlevnily. Jsou ale jen tři. Je to krupicový cukr, jehož cena šla dolů nejvíce – za kilogram dáme meziročně o 7 korun méně. O tři koruny je levnější litr polotučného mléka a jeden kus prášku do pečiva zlevnil o čtyřicet haléřů.
Dražší beránek i mazanec
V souhrnu to podle České distribuční znamená, že za nákup surovin na velikonočního beránka si letos lidé připlatí o 8 korun, u mazance až o 13 korun. Cenu táhnou nahoru zejména vejce. Společnost ceny analyzovala na přelomu března a dubna.
„Velikonoce jsou obdobím, kdy spotřebitelé ve velkém množství nakupují ingredience na pečení tradičních dobrot spjatých s těmito svátky (…) Milovníci pečení si za většinu surovin bohužel budou muset připlatit,“ shrnuje Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.
Kakao láme rekordy
I čokoláda a tím pádem čokoládová vejce zdražila. Může za to zdražování kakaa, přístupy výrobců nebo klimatické změny, uvedl britský web The Times.
Západoafrické Pobřeží slonoviny a sousední Ghana produkují 60 procent světové produkce kakaa. Každá z těchto zemí dvakrát ročně stanovuje cenu tohoto produktu pro nadcházející sklizeň, aby svým zemědělcům zajistila stabilní příjem. Naposledy se tak stalo na začátku dubna.
„Rád bych vám jménem prezidenta republiky oznámil, že cena za kilogram dobře fermentovaného, mletého a sušeného kakaa je stanovena na rekordních 2200 franků (více než 84 Kč),“ prohlásil ministr zemědělství Pobřeží slonoviny před občany, z nichž mnozí propukli v jásot.
Důsledkem proto může být, že výrobci čokolád budou zvyšovat ceny a zároveň snižovat velikost svých výrobků, snižovat podíl kakaa anebo jej nahrazovat jinou alternativou. Mohli by také naučit své zákazníky, aby si připlatili za kvalitnější čokoládu, dodal web.
Otevírací doba během Velikonoc
- 18. dubna 2025 - Velký pátek - otevřeno
- 19. dubna 2025- Bílá sobota - otevřeno
- 20. dubna 2025 - Velikonoční neděle - otevřeno
- 21. dubna 2025 Velikonoční pondělí - zavřeno
Autorka článku a BLESK jako obvykle lžou, v pátek 18.4.2025 jsou
prodejny otevřeny.