Mezi tlakovou výší nad Skandinávií a tlakovou níží nad severovýchodní Evropou bude na naše území vrcholit příliv studeného vzduchu od severovýchodu. Zároveň se bude přes naše území k východu přesouvat nevýrazná oblast vyššího tlaku vzduchu,“ vysvětlili meteorologové, kde v Česku silný mráz vezme.

I noc z neděle na pondělí přinesla mráz a sníh. Silničáři tedy mnohde doporučuli řidičům zvýšenou opatrnost. Na cestách totiž leží sníh, místy se tvoří náledí. 

Počasí řidičům „zavařilo“ už v pondělí ráno

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá nesouvislá vrstva uježděného sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou převážně holé a mokré po chemickém ošetření. Dohlednost místy snižují sněhové přeháňky, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Sníh bude provázet celý týden, sledujte mraky na radaru ZDE

Námraza na cestě z Liberce do Prahy

Zvýšenou opatrnost doporučují dnes ráno cestáři pro většinu silnic v Libereckém kraji. Místy je pokryl nový sníh, mokré vozovky mohou klouzat. Varování před námrazou platí i pro hlavní tah z Liberce na Prahu, vyplývá z informací silničářů.

Silnice v kraji jsou převážně suché a vymrzlé či mokré. Nový sníh je ale například i na silnici 10 v Harrachově, která vede k hraničnímu přechodu do Polska.

Další sněžení na Trutnovsku

V Krkonoších a části Trutnovska v noci na dnešek sněžilo. Řidiči musejí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Teplota na hřebenech Krkonoš ráno klesla k minus deseti stupňům Celsia. Na nesolených cestách v Orlických horách a na Broumovsku leží ujetá zledovatělá vrstva sněhu.

Náledí a ujetý sníh v Pardubickém kraji

Sníh zůstává na silnicích v Pardubickém kraji již jen výjimečně. Řidiči se s ním mohou setkat ve výše položených oblastech na menších cestách. Informují o tom krajští silničáři.

Motoristé by měli jet opatrně například v okolí Poličky nebo v Železných horách, kde zůstává na vozovkách uježděná sněhová vrstva. Na menších silnicích na Lanškrounsku se v lesních úsecích může tvořit náledí ze stékající vody.

V Jeseníkách pozor na rozbředlý sníh

Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají dnes ráno silnice v Jeseníkách, kde byly v noci sněhové přeháňky. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice zpravidla holé a bez větších problémů sjízdné, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové přeháňky v noci zasáhly hlavně Šumpersko a Jesenicko. Silnice jsou v horských okresech po chemickém posypu holé a mokré, ve vyšších polohách je na nich rozbředlý sníh. Méně důležité silnice pokrývá ujetý sníh s posypem, na kterém je slabá vrstva čerstvého sněhu.

Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou silnice holé a po chemickém posypu mokré. Řidiči by i v těchto třech okresech měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Fotogalerie
15 fotografií