Už předpověď varovala: Většinu území Čech mohou v pondělí odpoledne a večer zasáhnout silné bouřky. Doprovázet je bude přívalový déšť s kroupami, kvůli kterému se mohou rozvodnit menší toky. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav a bouřky podle něj budou pokračovat i v dalších dnech.

„Po celý pracovní týden očekáváme, že se budou během odpoledne a večera tvořit lokální bouřky z tepla. Bouřky se budou v pondělí a v úterý tvořit pouze lokálně tj. do 30 %, od středy do pátku je očekáváme na 60% území,“ upozornila pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Honsová pak dodala: „Bouřky budou ojediněle silné, doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě 30 až 40 mm. I přes vysoké srážkové úhrny v bouřkách se bude sucho prohlubovat, neboť lokální intenzivní srážky rychle odtečou a půda je nemá schopnost vsáknout.“

Kdy a kde bouřky udeří? Sledujte radar

Meteorologové vydali varování

„Kolem tlakové výše nad severní a východní Evropou k nám proudí velmi teplý vzduch od jihovýchodu. Počasí u nás částečně ovlivní mělká tlaková níže nad Německem,“ zdlvodnili meteorologové z ČHMÚ bouřkové počasí.

Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Lze také očekávat rychlé rozvodnění malých toků, podemletí cest a rychlý odtok vody ze svahů. Výstraha ČHMÚ platí od pondělní 14. hodiny v Praze, Středočeském kraji, Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji.

„Předpokládáme, že bouřková činnost bude pokračovat i v následujících dnech, proto budeme výstrahu průběžně upřesňovat,“ dodal ČHMÚ. V Česku je nyní teplo, venkovní teploty mají dnes překonat 30 stupňů Celsia. Horko by mělo být do konce května, pak se má mírně ochladit.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Honsová varuje: Hrozí stres z horka

Vysoké teploty špatně snáší starší generace, malé děti a těhotné ženy, které mají zhoršený termoregulační systém, dále lidi s dýchacími potížemi – zejména pak astmatici, kterým se hůře dýchá a kardiaci. Pozor by si ale měli dávat i ostatní a snížit tělesnou námahu, hodně pít a držet se ve stínu. Používat opalovací krémy, pokrývku hlavy a sluneční brýle.

„V horku klesá krevní tlak, což způsobuje zhoršené zásobování orgánů kyslíkem a hrozí únava a vyčerpání. Vlivem horka se i zvyšuje krevní sráživost a hrozí trombózy a embolie. Pokud se budete při teplotách kolem 30 °C fyzicky namáhat, hrozí křeče z horka nebo kolaps z horka. Naše tělo se ochlazuje pocením – při nadměrném pocení se tvoři potničky z horka,“ popisuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Pokud se budete zdržovat na přímém slunečním záření příliš dlouho, hrozí úpal, kdy tělesná teplota vystoupí až k 41,5 °C. Úžeh postihuje zejména mozek. „Pozor si dávejte i na letní žaludeční a střevní obtíže, které může způsobit množení choroboplodných zárodků v potravinách,“ dodává.

Fotogalerie
15 fotografií