V pondělí bude počasí pod vlivem nevýrazného tlaku vzduchu, takže budeme potřebovat jak sluneční brýle, tak deštníky, uváděla ve své předpovědi meteoroložka Dagmar Honsová.

Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, během odpoledne bude docházet k přibývání kupovité, lokální oblačnosti, ze které budou postupně vypadávat dešťové přeháňky a bouřky. Vítr bude vát pouze slabý o rychlosti do 15 km/h, zesilovat bude pouze v bouřkách na rychlost kolem 60 km/h.

Kde jsou teď bouřky nejsilnější? Sledujte radar

Nezapomeňte na klobouk a sluneční brýle

Vysoké teploty zatíží kardiaky, astmatiky, starší generace a těhotné ženy. Mírný pokles tlaku vzduchu může přinést bolest hlavy a malátnost meteosenzitivním jedincům. Platí ale, že bychom všichni měli přizpůsobit svůj denní režim letním teplotám. Přes poledne se nezdržovat na přímém slunečním záření, zvýšit příjem denních tekutin alespoň na 2,5 litru nealkoholických nápojů.

Bez slunečních brýlí hrozí zejména u dětí zánět spojivek. Pokud se budete zdržovat na přímém slunečním záření bez opalovacího krému přes poledne, počítejte se spálením pokožky už po 30 minutách. Na hlavu proto nasaďte klobouk nebo kšiltovku, ať nedostanete úpal. Klimatizaci nastavte na teploty cca zhruba o 5 °C nižší, než ukazuje teploměr, ať se nevystavíte velkým teplotním šokům. 

Index pracovní výkonnosti bude během dne klesat se stoupajícími teplotami, proto, co můžete, naplánujte hned na ráno a dopoledne. To samé platí i pro sportovní aktivity – naplánujte je hned na ráno nebo pozdě večer. Po celý den bude počasí ideální na koupání, kvalita vody v přírodních nádržích je dobrá.

Fotogalerie
24 fotografií