Srážkové úhrny se zastaví od jednoho do deseti milimetrů. Nejvíc srážek spadne na Plzeňsku a v Jihočeském kraji. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 10 až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku bude ještě až 18 °C. Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Studená fronta zatíží kardiaky a astmatiky, kterým hrozí astmatické záchvaty, zvýšenou zátěž pocítí také starší generace a těhotné ženy. Pozor i na náhlé srdeční příhody, které mohou být způsobené poklesem množství kyslíku v atmosféře na přechodu studené fronty. Mírný vzestup tlaku vzduchu ve večerních hodinách uvítají lidé s nízkým tlakem – nabije je energií.

S přibývající oblačností a deštěm bude klesat naše pracovní výkonnost – proto důležité úkoly naplánujte hned na ráno nebo dopoledne. Odpoledne nám bude klesat koncentrace a budeme ospalí. Dejte si šálek kávy navíc. Také venkovní aktivity naplánujte na ráno a dopoledne – jen se tepleji oblékněte, protože kolem 8 hodiny ranní se budou teploty nejčastěji pohybovat kolem 5 °C a ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Po ránu se tak budou hodit dlouhé nohavice i rukávy, odpoledne deštníky a pláštěnky.

Velmi teplý začátek října naposledy přinesly roky 2001 a 2009 – tehdy se odpolední teploty zastavovaly na hodnotách přes 25 °C. Vloni bylo na 1. října 13 °C, v roce 2016 24 °C. Zimní charakter si pořádně pospíšil v roce 1994, to sníh napadl i v nížinách už 7. října.