Střechu rodinného domu utrhl vítr z rodinného domu ve Věži na Havlíčkobrodsku. „Část střechy skončila na vozovce,“ uvedla Musilová. Zajistit poškozenou střechu hasiči pomáhali také v jihlavské ulici Znojemská.

Problémy na železnici byly kolem 06:00 mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Ve směru z Havlíčkova Brodu na Pardubice je přerušená vlaková doprava v úsecích Havlíčkův Brod – Rozsochatec a Ždírec nad Doubravou – Hlinsko v Čechách. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky ani mezi Ledčí nad Sázavou a Vlastějovicemi.

Meteorologové varovali před silným větrem s nárazy i kolem 90 kilometrů v hodině. Výstraha pro Vysočinu platí do úterního odpoledne. Dotčeny jsou tak desítky spojů, na některých místech je zavedena náhradní autobusová doprava.

Problémy jsou i na silnicích. Zhruba 30 tisíc lidí je bez proudu, uvedla společnost ČEZ. Výstraha před silným větrem platí na většině území do odpoledne, na východě pak až do 20:00.

Vítr vyvracel stromy na Vysočině (30. 10. 2018).
Autor: ČTK

Ve Zbořeném Kostelci na Benešovsku spadla větev na autobus, nehoda se ale obešla bez zranění. U obce Kratonohy na Královéhradecku vítr převrátil návěs nákladního auta, silnice na Roudnici je neprůjezdná. Převrácený vlek nákladního auta zablokoval také silnici u Heřmanova Městce.

„V současné době eviduje dispečink ČEZ Distribuce přes šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí,“ sdělila v 6:00 ráno mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejhorší situace je v okresech Benešov, Kutná hora, Vsetín, Šumperk, Chrudim a Havlíčkův Brod. Bez proudu je mnoho domácností i na severu Čech na Děčínsku a Českolipsku.

„Do terénu okamžitě vyjížděli pracovníci poruchových čet, pracují na odstranění poruch a dodávek elektřiny. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení,“ uvedla mluvčí. Firma podle ní kvůli výstraze meteorologů navýšila už v pondělí počty pracovníků v terénu, na distribučním call centru i dispečinku.

Vítr může mít podle meteorologů v oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů za hodinu, což na mezinárodní stupnici síly větru odpovídá druhému nejvyššímu stupni, vichřici.

Fotogalerie
8 fotografií