Dosavadní maximum pro Kopisty pro dnešní den bylo 34,5 stupně z let 1988 a 2006. Rekordní zápisy se ve středu na severu Čech přepisovaly zejména na stanicích v Ústeckém kraji, nová maxima pro dnešní den tam je na 11 ze 14 stanic.

Kopisty na Mostecku ve středu byly nejteplejším místem v zemi. Přes 35 stupňů bylo ještě v Teplicích a v Ústí nad Labem-Vaňově.

V Libereckém kraji byl rekord překonaný jen na jedné z deseti stanic měřících déle než 30 let. Nové maximum má Česká Lípa. „Bylo tam 33,9 stupně Celsia. Předchozí rekord byl 33,4 stupně z let 1988 a 1994,“ dodala Šustová.

Týden ve znamení rekordů

Čtvrtý prázdninový týden bude v Česku opět ve znamení přepisování tabulek teplotních rekordů. Z 365 platných teplotních rekordů v pražském Klementinu je jich 181 z posledních 30 let. Přitom nejvíce jich připadá na leden – zde se projevuje jak oteplování v zimním období, tak také tepelný ostrov města.

Nejteplejší dny v tomto týdnu očekáváme od středy do pátku – to budou teploty šplhat místy až ke 35 °C. Přechod studené fronty očekáváme v sobotu, ta přinese však jen mírné ochlazení.

Jen minimum srážek v Česku. Sledujte radar pro celou republiku

Vysoké teploty budou zátěžové pro náš organismus – rozhodně zvyšte příjem nealkoholických nápojů, přes poledne se zdržujte ve stínu a na přímé sluneční záření se vydávejte s pokrývkou hlavy, slunečními brýlemi a opalovacím krémem. UV index bude na vysokých hodnotách tj. pohybovat se na 7, což je srovnatelné se Středomořím. V důsledku slunečného a suchého počasí porostou ve městech také koncentrace přízemního ozonu.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Sucho se bude prohlubovat

Po většinu týdne očekáváme slunečné a suché počasí, pouze v noci na úterý a v úterý se mohou na Ostravsku vyskytnout přeháňky. Studená fronta s deštěm a bouřkami přijde až o víkendu. Kvůli vysokým teplotám se bude zvyšovat také výpar z půdy – sucho se tak bude prohlubovat.

Ve Středomoří se bouřky objeví až o víkendu

Také v našich oblíbených cílových destinacích na jihu Evropy bude slunečno a teplo. V Chorvatsku bude po celý týden slunečno s teplotami od 29 do 34 °C, lokální bouřky se očekávají až o víkendu. V Itálii bude se slunečnou oblohou až 39 °C a bouřky tam očekávají také o víkendu.

V Řecku bude slunečno a odpolední teploty nejčastěji mezi 30 až 35 °C. Teplota moře se pohybuje od 23 do 27 °C, u řeckých ostrovů až na 28 °C.

Kam se zajet ochladit?

Chladněji bude jen v severovýchodní části Evropy – Moskva hlásí zpočátku týdne déšť s teplotami do 25 °C. Chladněji bude od čtvrtka také nad Velkou Británií – ve středu bude v Londýně teplota kulminovat na 35 °C. Chladněji než u nás je například na Kanárských ostrovech, kde se s oblačnou oblohou teplota zastavuje na 29 °C.

Fotogalerie
43 fotografií