Vydatné sněžení od nadmořské výšky 2000 m přinášela od víkendu nad alpské oblasti hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu nad centrálním Středomořím.

Vůbec nejvyšší srážkové úhrny byly za 72 hodin naměřeny na stanici Kötschack v jižním Rakousku, kde spadlo 251 litrů vody na metr čtvereční. Což je 6 x více, než je dlouhodobý průměrný listopadový srážkový úhrn v Praze. Nejvíce sněhu napadlo v Rakouských a Italských Alpách, kde leží až 300 cm sněhu, ve Švýcarských Alpách je to 270 cm sněhu.

Alpy hlásí dobrý základ sněhu na celou sezonu

V Rakousku na Pitztalu leží 300 cm sněhu, Stubai hlásí 250 cm sněhu a Kaunertal 240 cm. V Itálii je nejvíce sněhu v Passo Tonale 300 cm, ve Švýcarsku na Andermattu 270 cm, na německé Zugspitze leží 100 cm sněhu a ve Francii na Auronu 120 cm sněhu. Zimní charakter počasí bude nad Alpami pokračovat, o víkendu se budou rozjíždět další vleky a v Alpách už mají dobrý základ na celou lyžařskou sezonu.

Jaká bude lyžařská sezona v Česku?             

Loňská lyžařská sezona byla v Česku povedená – během zimy byl dostatek přírodního sněhu a dobré podmínky pro lyžování panovaly od Vánoc. Letošní výhled počasí na zimu naznačuje srážkově průměrnou, nebo dokonce nadprůměrnou zimu, nicméně teplotně také nadprůměrnou, to znamená, že srážky očekáváme spíše v podobě deště. Platit tak bude, že čím výše položené lyžařské středisko, tím lépe.

Fotogalerie
18 fotografií