Silnice na Vsetínsku mohou dnes ráno namrzat, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji je převážně oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus devíti do minus jednoho stupně Celsia

Některé vedlejší silnice v Orlických horách jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, leží na nich místy vrstva ujetého sněhu krytého posypem. V Královéhradeckém kraji se ojediněle vyskytly mrznoucí mlhy. Mlha namrzala v pátek ráno na silnicích na Žďársku, sypače jezdily hlavně v okolí Velkého Meziříčí.

Víkend ukončí inverzní charakter počasí a také mrazivá rána. Už během pátečního večera počasí začne od severozápadu ovlivňovat okluzní fronta, která přinese přibývání frontální oblačnosti. Sněžit bude pouze na vrcholcích hor, jinak očekáváme déšť nebo přeháňky. V tomto období hovoříme o tzv. Mikulášských deštích. Počasí v Česku bude srovnatelné s počasím ve Velké Británii.  

Mikuláš nadělí déšť a zahnal mráz, bude až 10°C

V pátek ještě budeme skloňovat inverzi - bude převážně jasno, ráno místy s mlhami nebo nízkou oblačností, ta se ojediněle udrží po celý den. Odpoledne očekáváme od severozápadu přibývání frontální, vysoké, oblačnosti. Páteční ráno bude ještě mrazivé – v minimech naměříme -3 až -7 °C.

Sledujte příchod srážek na radaru Blesku

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C, pod nízkou oblačností bude nula. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr, na horách bude dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h.

Víkend přinese téměř jarní teploty

I přes velkou oblačnost půjdou teploty o víkend nahoru. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Na horách očekáváme sněžení. Noční teploty budou klesat na 0 až -4 °C, na západě území bude kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr. Na horách bude zpočátku dne dosahovat rychlosti až 90 km/h, během dne bude slábnout.

Ani v neděli si mnoho slunečních paprsků neužijeme – bude zataženo až oblačno, místy občas déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor bude padat mokrý sníh. Noční teploty se budou pohybovat vysoko - mezi 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Opět bude foukat mírný až čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti do 55 km/h.

Ani zima ani teplo

Druhý prosincový týden přinese dost „bláznivé“ počasí. Přes střední Evropu totiž budou přecházet jednotlivé frontální systémy v západním proudění, takže se bude hranice sněžení často měnit. Opatrní musíme být zejména na silnicích, a to v ranních hodinách – to budou teploty klesat až k -5 °C a tvořit se může sněhová pokrývka, jinovatka nebo náledí. Nejvyšší odpolední teploty se budou nejčastěji pohybovat od 2 do 7 °C, takže v nížinách bude převážně pršet nebo padat déšť se sněhem. Ve druhé polovině týdne bude oblačnosti i srážek ubývat.

Fotogalerie
24 fotografií