Výstraha před náledím platí pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Přeháňky pokračují, sledujte radar

I ve Středočeském kraji sněžilo, řidiči musí jet opatrně. Na silnicích je místy sníh například na Příbramsku i v dalších okresech. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření.

Řidiči by měli být opatrní také na Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku a v okrese Praha-východ, kde na vozovce může být místy rozbředlý sníh. Místy je kvůli srážkám také snížená dohlednost.

Silnice na severu Čech jsou ráno po sněhových přeháňkách s opatrností sjízdné. Rozbředlý sníh nebo jeho zbytky jsou i na hlavních tazích, teploty se ráno pohybovaly kolem nuly.

Autobus narazil do domu

Meteorologové varují, že při mrznoucích srážkách se ojediněle ráno a dopoledne může tvořit slabá ledovka, zejména v Krušných horách.

Během dne také očekávají v Libereckém kraji na horách a ve Frýdlantském výběžku silný vítr. Místy s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až kolem 90 kilometrů.

Ráno havarovaly podle policejního webu dva autobusy, obě nehody se obešly bez zranění. V Horní Polici po smyku narazil autobus do domu a další autobus se střetl s autem v Tašově na Ústecku.

Pozor si musí dát i řidiči v Královéhradeckém kraji - na některých silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží uježděná, místy zledovatělá vrstva sněhu.

Na Pardubicku se může tvořit ledovka

Ve vyšších partiích Pardubického kraje leží na některých silnicích vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Zvláště opatrní by měli být řidiči v oblasti Lanškrouna, Suchého vrchu a Železných hor. Na horách místy hrozí silný vítr, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů. Při mrznoucích srážkách se může ojediněle tvořit slabá ledovka.

Ráno bylo většinou oblačno až zataženo, teploty se pohybovaly od plus jednoho do minus tří stupňů Celsia.

V Pardubickém kraji by mělo být během dne oblačno až zataženo, sněžení přecházející od jihozápadu v déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty budou mezi čtyřmi až sedmi stupni nad nulou, v 1000 metrech na horách kolem plus dvou stupňů. Vítr může na horách dosahovat v nárazech rychlosti 90 km/h.

Vyšší polohy Olomoucka a Zlínska jsou pokryté sněhem

V Olomouckém kraji zůstává po pátečním sněžení dnes sníh na silnicích ve vyšších polohách na severu regionu. Jde především o takzvané inertní úseky neudržované chemicky, kde jsou vozoky pokryté ujetou, místy zledovatělou vrstvou sněhu krytou posypem. Opatrnost je zde podle správců silnic nutná. Ostatní cesty v kraji jsou již sjízdné bez problémů. Informuje o tom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Se zvýšenou opatrností by měli dnes řidiči počítat i na cestě přes Červenohorské sedlo spojující Šumpersko s Jesenickem. Podle silničářů jsou tam stále sněhové přeháňky doprovázené silným větrem a horizont sedla je zafoukaný.

Podobná situace panuje také ve Zlínském kraji, i tam se sníh drží po pátečních přeháňkách již pouze na vozovkách ve vyšších polohách regionu. Opatrnost je nutná v oblasti Vsetínska a Rožnova pod Radhoštěm, kde leží na cestách ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Vítr zastavil lanovku na Sněžku

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, řekli ráno zástupci lanové dráhy. Na polské straně Krkonoš ode dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti, na české i nadále druhý mírný, uvedly dnes polská a česká horská služba. Třetí stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. Lanovku tvoří dva úseky, dolní Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka.

Podle polské horské služby bylo ráno na Sněžce minus osm stupňů Celsia, pocitová teplota minus 16 stupňů, vítr dosahoval v nárazech rychlosti přes 80 km/h a 130 centimetru sněhu. U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno sedm pod nulou, vítr s nárazy přes 60 km/h a 125 centimetrů sněhu z toho pět nového, uvedla česká horská služba.

Na hřebenech Krkonoš je 50 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a ve žlabech.

„Za poslední periodu sněžení napadlo přibližně 40 centimetru sněhu. Nový sníh se ukládá na silnou ledovou krustu, která se vytvořila při střídání kladných a záporných teplot na začátku tohoto týdne,“ uvedl Jan Doubek z krkonošské horské služby se sídlem ve Špindlerově Mlýně.

V lavinových katastrech se mohou výjimečně vyskytnout deskové laviny z navátého sněhu. Jejich uvolnění je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. „Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Doubek.

Podle meteorologů má být dnes na horách v Královéhradeckém kraji větrno, předpovídají oblačno až zataženo, místy sněžení. V 1000 metrech má být kolem dvou stupňů nad nulou, na hřebenech Krkonoš může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 90 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Počítejte se sněhem a deštěm, pozor na ledovku Dagmar Honsová

Fotogalerie
20 fotografií