V sobotu se výrazně ochladilo, teploty se budou pohybovat mezi třemi až maximálně sedmi stupni Celsia. Od rána tak Česko zahalila výrazná oblačnost, v průběhu dne se bude jen velmi pozvolna vyjasňovat.

Lehce sněžilo přes noc i v Praze, do rána však poprašek roztál. Naopak především na západě a jihu Čech leží souvislá sněhová pokrývka.

I přes oficiální příchod jara se vrátil sníh do Česka, ve kterém trvá stav nouze kvůli koronaviru (21. 3. 2020).
Autor: Foto Blesk - Tomáš Pokorný

Čeká nás však především déšť, který bude jen místy doprovázen sněhem. „Ve středních polohách se může přechodně vytvářet sněhová pokrývka. Na horách do večera napadne 10 až 15 cm sněhu,“ uvádí meteorologové ČHMÚ. Bude vát severovýchodní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, místy očekáváme nárazy o rychlosti 15 m/s.

Sledujte přeháňky na radaru Blesku

V noci se vyjasní nad většinou Česka až na jihozápad, kde může i nadále ojediněle sněžit.

Bude zima, bude mráz

K nedělnímu ránu bude nad zbytkem území postupně přibývat oblačnosti a v horských oblastech můžeme očekávat tvoření sněhových jazyků. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 stupni Celsia. Rychlost větru se bude držet mezi 2 až 6 m/s.

Na Šumavě nasněžilo navzdory oficiálnímu příchodu jara (21. 3. 2020).
Autor: Foto od čtenáře Blesku

V neděli přes den nás čeká další ochlazení. Teploty se budou držet v bodě mrazu, vystoupají maximálně na 4 stupně Celsia. Ráno bude polojasno, přes den bude dále postupně ubývat oblačnosti až do úplného vyjasnění.

Výstraha před náledím

V jižních Čechách se bude od pozdního večera do nedělního rána tvořit náledí nebo zmrazky. Na zledovatělých silnicích a chodnících by měli být opatrní řidiči i chodci, vyplývá z aktuální výstrahy ČHMÚ.

Kvůli výraznému omezení volného pohybu a cestování, které má bránit šíření nového koronaviru, se v posledních dnech v zemi citelně snížila hustota dopravy, ulice jsou vylidněné.

„Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chránit se rouškou a chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvádí výstraha. Platí pro celý Jihočeský kraj od dnešních 22:00 do nedělních 09:00.

Rosničky s rouškami

Roušky kvůli šíření koronavirové nákazy museli nasadit i rosničky a televizní reportéři. Výjimku jim vláda neudělila, odložit je tak nemohou. 

„Pan Prymula byl striktně proti, my jsme si řekli, že by to byl asi špatný příklad pro obyvatele, když jsme řekli, že všichni by to měli mít. Nakonec jsme se domluvili, že nechceme dávat žádnou výjimku na to,“ uvedl ve čtvrtek k rouškám pro moderátory premiér Andrej Babiš (ČSSD).

Roušky musely nasadit i rosničky na ČT. DO Česka se přitom se začátkem jara vrátil i sníh (21. 3. 2020).
Autor: Reprofoto ČT

Pro tlumočníky do znakové řeči vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) doporučil ochranný štít, jako mají doktoři. V pátek jej následně skutečně začali tlumočníci v televizi nosit.

Sníh na hranicích a obavy z pendlerů i chatařů

Sněžení se často vyskytuje i na hranicích s Německem a komplikuje cestu do práce tzv. pendlerům, kteří mají jako jediní dovoleno vycestovat z Česka.

Podle některých starostů českých obcí u hranic se jejich občané, kteří nepracují v Německu, obávají pendlerů, kteří jsou v továrnách a službách denně ve styku s Němci.

Výrazné obavy pak zachvátily řadu obcí i kvůli chatařům a chalupářům, kteří se na víkend přesouvají z velkých měst, což jim vláda nedoporučuje. Na odzimování chalup, zvláště na Šumavě a jihu Čech, však i s ohledem na počasí mají de facto ještě čas.

Omezení pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Politici i odborníci před víkendem vyzvali lidi, aby omezili návštěvy chalup i chat a pokud už na venkov zamíří, aby se tam chovali ohleduplně a nechodili mezi místní.

Sníh v Česku, kde kvůli koronaviru dál platí stav nouze: Zasypal i některé hraniční přechody, např. Strážný, kde kontrolují pendlery při cestách za prací do Německa a Rakouska (21. 3. 2020).
Autor: Reprofoto ČT

Fotogalerie
82 fotografií