Silný déšť v pondělí v části Česka opět zvedl hladiny potoků a řek. Nejvážnější situace byla na východě Čech, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Nejvyššího povodňového stupně dosáhla například říčka Novohradka v Luži na Chrudimsku nebo Třebůvka na Svitavsku. Nebezpečí záplav podle odpoledního varování meteorologů nadále hrozí na Chrudimsku, Pardubicku, v okolí Moravské Třebové a v oblasti Nového Města na Moravě.

Vysoká voda dnes způsobila problémy obyvatelům dvou obcí na Pardubicku. V Dolních Ředicích zaplavil místní potok suterény níže položených budov. V nedaleké Dolní Rovni se pod vodou ocitly zahrady a dvory. Před vodou z říčky Lodrantky a zároveň stékající z okolních polí lidé chránili své domovy pomocí pytlů s pískem.

Během dne se v Pardubickém kraji zvedly hladiny i některých dalších toků. Na třetí stupeň vystoupila Novohradka v Luži a Třebůvka v Mezihoří a v Hraničkách na Svitavsku.

Sledujte postup srážek na radaru Blesku

Také v sousedním Královéhradeckém kraji se vydatný déšť projevil vzestupem hladin některých toků. Na druhý povodňový stupeň se dostala Kněžná v Rychnově nad Kněžnou. Hasiči v kraji dnes v souvislosti s počasím zasahovali u asi 30 událostí. „Nejčastěji šlo o čerpání vody ze sklepů, odstranění spadlých stromů, monitoring vodních toků nebo rozvoz pytlů s pískem,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Tendenci vystoupit z břehů měly dnes i některé toky na Vysočině. Na druhý povodňový stupeň se po poledni dostala Sázava na Žďársku a Svratka v Dalečíně a v Borovnici. Dopoledne hasiči kvůli stoupající hladině Doubravy preventivě evakuovali dětský tábor v Libické Lhotce, která je místní částí Libice nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Bylo tam asi 45 dětí, podle mluvčí hasičů jsou v pořádku.

Děti z tábora začali dobrovolní hasiči odvážet před 10:00, evakuaci ukončili asi po hodině. Uvedla to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. „Děti byly promáchané za tu noc, jak tady pršelo. Tak aby se mohly usušit,“ řekl starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. Uvedl, že jde o skautský tábor, který se koná pravidelně. Přechodné zázemí našli táborníci v obecní ubytovně a ve škole.

Voda zaměstnala také hasiče v Olomouckém kraji. Museli například odčerpávat velkou lagunu, která vznikla v průmyslovém areálu v Července u Litovle. V Tučíně na Přerovsku zase hasiči čistili ucpaný odtok na retenční nádrži.

Problémy byly i na Křetínce

Na jihu Moravy na druhý povodňový stupeň vystoupala Křetínka na Blanensku. Na první, tedy nejnižší stupeň se dostala Svratka v Brně-Poříčí a ve Veverské Bítýšce.

Na Chrudimsku, Pardubicku a v okolí Moravské Třebové na Svitavsku podle meteorologů stále hrozí extrémní nebezpečí záplav. Stejně vysoké riziko je nově na Vysočině v oblasti Nového Města na Moravě, hrozí tam rozlití Svratky v Borovnici. Vzhledem ke srážkám se podle meteorologů zvednou i hladiny řek, které odvodňují Jeseníky a Orlické hory.

Video
Video se připravuje ...

V Česku opět hrozí povodně: Takhle zasahovali hasiči v červnu v Libereckém kraji HZS Libereckého kraje

Tělo mladíka vytáhli z Tiché Orlice, po dalším vodákovi (26) pátrají

Stejný sbor v neděli vytáhl z vody tělo mladíka, po kterém pátrali spolu s policisti od pátečního odpoledne. Ten skočil v Ústí nad Orlicí do rozbouřené Tiché Orlice u koupaliště, kde se na řece nachází jez. „Tělo bylo asi jeden kilometr od jezu po proudu řeky,“ popsali hasiči.

Při splouvání Moravy vypadl z kanoe v neděli vpodvečer šestadvacetiletý vodák, strhl jej proud. Policie i hasiči jej dosud nenašli, pátrání pokračuje.

Na silnicích pozor na „aquaplaning“

V případě vydatných dešťů vydal ČHMÚ nejen varování, ale i doporučení. Hrozí totiž „možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace“ a „snížená viditelnost a riziko aquaplaningu“. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ varují meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

Dramatický víkend povodní a hasičských zásahů. Mluvčí hasičů pochválila spoluobčany. Blesk TV

Fotogalerie
69 fotografií