Sobotní počasí se nese v duchu toho pátečního, doznívat budou zejména bouřky, před kterými vydal výstrahu i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážek by tak mělo ubývat až k večeru. Už v pátek se bouřky „vyřádily“ například na Olomoucku nebo v hlavním městě. A bouřit bude i příští týden, míní meteorologové.

Sledujte meteorologický radar Blesku

„Bouřky budou v hlavní roli i nadále - v sobotu mohou opět udeřit silné bouřky s přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm, v neděli očekáváme bouřky zejména v jihozápadní části území, v pondělí v horských oblastech a v úterý na studené frontě opět na většině území,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Evakuace dětí z tábora

U Bystřice nad Pernštejnem evakuovali hasiči po bouřce v pátek večer 46 dětí a šest dospělých z letního tábora. Zázemí táborníci našli v základní škole v Bystřici, sdělila dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Kvůli bouřkám s větrem a přívalovými dešti zasahovali hasiči na Vysočině od pátečního odpoledne na čtyřech desítkách míst, u těchto událostí nebyl nikdo zraněn.

Obdobné potíže zaznamenali na Trutnovsku, kde musel být evakuován letní tábor se zhruba šedesátkou dětí, které byly s pomocí hasičů převezeny do náhradního ubytování.

„Do tábora byl vyslán evakuační nákladní automobil Tatra, ve kterém byla převezena necelá šedesátka dětí do bezpečí náhradního ubytování v Trutnově. Nikdo z táborníků nebyl zraněn, děti byly pouze promrzlé. Příslušníci z územního oboru Trutnov dovezli pro celou skupinu náhradní suché oblečení, spacáky, deky a další zásoby,“ uvedla tisková mluvčí Martina Götzová.

Vyplavené domy i kemp

Podobně tomu bylo už v pátek, bouřky působily problémy například v Olomouckém kraji, kde hasiči museli odstraňovat popadané stromy a odčerpávat nahromaděnou vodu. Bahno v pátek dokonce zaplavilo část obce Hostkovice na Olomoucku. V Přerově popadaly stromy na zaparkovaná auta.

Kvůli pátečním bouřkám měli středočeští hasiči 86 výjezdů. Největší komplikace počasí způsobilo v okresech Praha-východ, Kutná Hora a Mělník. V kempu v Chrustenicích na Berounsku říčka Loděnice zaplavila kemp a okolní domy.

Voda se nahrnula i do sklepa poslankyně STAN Věry Kovářové.

V Podlešíně na Kladensku pomáhali hasiči odklízet zeminu z komunikace, pak přejížděli na čerpání vody ze dvora rodinného domu. U Rudné v okrese Praha-západ čerpali vodu z podjezdu pod dálnicí D5, v Neratovicích vykopali strouhu, aby voda mohla odtéci z parkoviště, kde hrozilo zaplavení aut.

V jihočeských Volarech tekla v pátek večer po bouřce s přívalovým deštěm voda v ulicích, zaplavila sklepy a přízemí některých rodinných domů. V nejnižším bodě podle místních lidí protékalo městem i tři čtvrtě metru vody. Asi hodinu po dešti voda opadla a silnice byla znovu průjezdná, řekl dnes ČTK starosta Vít Pavlík.

Podle informací, které má starosta od hasičů, voda zasáhla devět ulic. „Byl to rychlý přívalový déšť, dvě tři hodiny stresu. Naštěstí ta voda neměla takovou sílu, aby něco utrhla,“ uvedl starosta.

Následky divoké bouřky pocítili i obyvatelé hlavního města. Bouřka doprovázená se silným deštěm v Praze narušila provoz vlaků a tramvají.

Zasažena byla i železnice

Bouřky způsobily v dopravě i další problémy. Železniční provoz byl z důvodu výpadku proudu přerušen mezi pražským Smíchovem a Radotínem. Tramvaje nejezdily například mezi Malovankou a zastávkou Pohořelec na Hradčanech. I v Praze pak hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů nebo ze zatopené vozovky.

Zaplavený byl také železniční koridor ve směru z Prahy na Moravu, konkrétně mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí. Hasiči tam museli odklízet nánosy bahna a kamení.

Bouřky hrozí i v sobotu

I v sobotu se mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm a kroupami. Nejvyšší denní teploty očekáváme mezi 23 a 27 °C.

Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí představují také kroupy a blesky, varují meteorologové. Mohlo by dojít i k rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Dá se tak očekávat, že hasiči budou mít znovu napilno.

A stejně neklidno bude nad naším územím i v průběhu příštího týdne. V úterý přejde přes Českou republiku k severovýchodu studená fronta a bouřek bychom se mohli dočkat i v dalších dnech. Počasí podobné tomu pátečnímu nebo sobotnímu slibuje už například hned středa.

Fotogalerie
44 fotografií