Na vrcholcích Šumavy se už během pátečního večera začal déšť měnit na déšť se sněhem, postupně i na sněžení. Sněhové vločky hlásily také vrcholky Krušných hor. Teplota v 1000 m se pohybuje jen kolem 3 °C. V 10 hodin bylo např. na Churáňově 1,8 °C. Sněžení na vrcholcích hor není v Evropě střední pro toto období nic neobvyklého – sněžení hlásí např. Německo i Slovensko.

Teploty sraženy na listopadové hodnoty

Zatímco ještě ve čtvrtek se nejvyšší odpolední teploty šplhaly k letním hodnotám, tj. k 25 °C, v pátek už to byly teploty od 12 °C na Karlovarsku po 21 °C na Ostravsku. V sobotu v pravé poledne jsou teploty jen mezi 5 °C na Karlovarsku, přes 7 °C v Praze po 11 °C v Ostravě, což odpovídá listopadu. Už v neděli se budou v odpoledních maximech teploty na většině území pohybovat nad desítkou – nejčastěji v intervalu od 10 do 14 °C a další nárůst teplot vzduchu přinese příští týden – od pátku by měly nejvyšší odpolední teploty šplhat přes 20 °C a příští víkend není vyloučeno, že ještě naměříme i letní hodnotu tj. 25 °C. Návrat teplot přes 25 °C si ale nebudeme užívat na dlouho. 

První sníh na Černé hoře.
Autor: reprofoto Facebook Horská služba Šumava - Kvilda

Až metrová nadílka v Alpách

Mnohem víc potrápí sněžení sousední Rakousko. „Poměrně vydatně sněží i v Alpách od nadmořské výšky 1000 m nad mořem – padá těžký a mokrý sníh. Sněžení tam bude ustávat až během nedělního večera a místy napadne i přes půl metru sněhu,„ doplnila Honsová. Potíže na silnicích už byly například v Brennerském průsmyku poblíž hranic s Itálií.

Fotogalerie
43 fotografií