V úterý a ve středu budou poryvy větru nad Velkou Británií a Irskem dosahovat rychlosti 110 až 140 km/h. V zemích Beneluxu, ve Francii a Norsku očekávají rychlosti větru i 90 až 110 km/h. Místy se budou vyskytovat také intenzivní deště, které mohou způsobit lokální povodně. Počasí ve střední Evropě bude exhurikán Epsilon ovlivňovat během čtvrtečního a pátečního dne - přinese velkou oblačnost, na většinu území občasný déšť nebo přeháňky. Vítr bude foukat mírný až čerstvý s nárazy kolem 60 km/h.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

Hurikán Epsilon je desátý hurikán letošní velmi aktivní sezony. V počtu tropických bouří, kterých je doposud 26, se jedná o druhou nejsilnější sezonu od roku 1851. Zatím vede rok 2005 s 28 tropickými bouřemi. Rok 2005 přinesl i nejničivější hurikán 21. století - hurikán Katrinu, který se zformoval 23. srpna 2005 a způsobil obrovské škody na jihu Spojených států. Rychlost větru nad mořem dosahovala rychlosti 280 km/h, nad pevninou 250 km/h.

Jak může hurikán ovlivnit počasí v Česku? Podívejte se na video: 

Exhurikány v Evropě v posledních letech

Není to poprvé, co na podzim exhurikány počasí nad starým kontinentem ovlivní. Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se mění na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Počasí u nás například ovlivnil exhurikán Helene v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017 nebo v září 2011 exhurikán Katia.

Podle čeho hurikány dostávají jména?

Tropické cyklóny dostávají svá jména už po staletí. V letech 1945 až 2000 byla používána jen ženská jména, což ale vyvolalo řadu protestů. V současné době jsou v Atlantiku hurikány pojmenovávány podle 6 abecedních seznamů, které obsahují 21 jmen. Tyto seznamy se točí každých 6 let. Seznam použitý v roce 2020 se znovu použije v roce 2026. Pokud je ale hurikán obzvlášť ničivý, jeho jméno je z budoucích seznamů vyškrtnuto. Pokud se během jednoho roku objeví více než 21 hurikánů, používá se řecká abeceda, jako letos.

Fotogalerie
59 fotografií