Výhledy sezónních modelů předpokládají, že letošní zima v Evropě střední bude hodně podobná loňské zimě, tj. bude teplotně nadprůměrná, ani ranní minima mnoho mrazů do nížin nepřinesou, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat vysoko nad bodem mrazu.

Sledujte radar Blesku

Srážkově by letošní zima měla být průměrná, ale většina srážek spadne v dešti. V nížinách to bude více méně beze sněhu úplně a mnoho dnů se sněžením a celodenními mrazy nemohou očekávat ani v horských oblastech.

Při inverzi se rychleji přenáší infekce

V zimním období v Česku přibývá i inverzního charakteru počasí, se kterým ruku v ruce souvisí i zhoršené rozptylové podmínky, kdy zejména koncentrace prachových částic převyšují své imisní limity. Právě ty se mohou podílet na rychlejším přenosu infekcí tím, že se na ně částice přichytí.

V uzavřených prostorách dbejte na zvýšenou vlhkost vzduchu

Šíření kapénkových infekcí pomáhá i nízká vlhkost vzduchu – pokud je totiž pod 40 %, potom je naše sliznice více podrážděná a snáze k ní vir proniká. Navíc v suchu kapénky vysychají a virus se udrží déle ve vzduchu a doputuje na delší vzdálenost. Proto je dobré ve vnitřních prostorách udržovat vlhkost vzduchu nad 40 %, tj. častěji větrat a snížit teplotu.

Fotogalerie
73 fotografií