Nedělní den odstartoval na celém území mrazem – nejnižší teploty jsme naměřili na horách – Jelení u mostu hlásila -22 °C, Lysá hora -15,2 °C, Šindelová -15 °C, na Šeráku bylo -14 °C a na Churáňově -10,6 °C. Pod -10 °C, ale teplota klesala také na Karlovarsku – v 8 hodin ráno byla v Karlových Varech teplota -12,7 °C, v Konstantinových lázních -15 °C.

Ještě nižší teploty naměříme v pondělí po ránu a to na Moravě a ve Slezsku – tam budou teploty klesat jen na -15 °C, na zbytku území se budou pohybovat mezi -8 až -12 °C.

Pracovní týden přinese ledovku a oblevu

Pondělní nejvyšší odpolední teploty se zastaví na -6 až -2 °C, na západě vystoupí až na +2 °C. V ranních a dopoledních hodinách musíme počítat s mrznoucími mlhami, během dne bude od západu oblačno až zataženo s občasným sněžením.

V úterý bude oblačno až zataženo se sněžením, které bude přecházet v nížinách v déšť se sněhem, na západě území ve srážky mrznoucí a tvořit se tak bude ledovka. Ranní teploty se budou pohybovat na -1 až -5 °C, na východě místy až -8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -4 až 0 °C, na západě budou až 4 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ve středu se budou po ránu tvořit mrznoucí mlhy, jinak bude oblačno, během odpoledne až polojasno, ojediněle srážky mrznoucí. Ranní teploty 0 až -4 °C, na východě ojediněle až -6 °C, tvořit se bude náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť. Ranní teploty 2 až -2 °C, na severu až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle srážky mrznoucí. Ranní teploty 4 až 0 °C, ojediněle -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C.

Na víkend se do Česka vrátí chladné severozápadní až severní proudění – tak hluboko pod bod mrazu jako o tomto víkendu ale teploty klesat nebudou.

Na horách je sněhu dost

Sněhu je v Česku nejvíce od 5. února 2019. V Krkonoších (Černá hora) a Beskydech (Lysá hora) leží až 90 cm sněhu, v Jizerských horách (Josefův důl) až 80 cm sněhu. Jedná se o prachový sníh – ten se bude během týdne měnit na zmrzlý sníh – po té, co k nám začne ve středu proudit teplejší vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry.

Odtávání sněhu očekáváme v nižších polohách. Voda z odtávajícího sněhu doplní hladinu podzemní vody – hovoříme o vodní hodnotě sněhu, např. v Praze už leží tolik vody ve sněhu, že by naplnila 0,7 % Orlíku.

Teploty pod -10 °C k lednu patří

Mrazivá rána s teplotami pod -10 °C k lednovému počasí patří, viz. stanice Praha- Ruzyně v posledních letech. Např. 2019 23. ledna teplota klesala k -11,4 °C, 2017 19.1. -15,1 °C, 2014 25.1. -13,3 °C, 2013 25.1. -13,5 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
77 fotografií