Během noci na pondělí střet polárního studeného vzduchu s teplým subtropickým nad naším územím přinesl místy vydatné srážky – ty byly na většině území sněhové, na jihu a zejména pak jihovýchodě území i mrznoucí s tvorbou silné ledovky.

Kde sněží? Sledujte radar Blesku

Například v Praze napadlo až devět centimetrů nového sněhu, na Pardubicku a Českomoravské vrchovině 13 cm, na Karlovarsku 17 cm, na Liberecku 10 cm. Na jihozápadě padaly srážky i v podobě mrznoucího deště. Sníh bude zřejmě v dalších dnech přibývat.

Dnes bude během dne většinou oblačno a místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -5 až -10 °C, v severní polovině území místy kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, na jihu a jihovýchodě kolem 0 °C, v 1000 m na horách kolem -8 °C, na Šumavě a v Beskydech kolem -4 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo a bude opět sněžit, na jihovýchodě se může objevit déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle mrznoucí. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od -5 až -10 °C, v severní polovině území od -10 do -15 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -2 °C, na jihu a jihovýchodě kolem 0 °C.

Ve čtvrtek bude počasí podobné, opět bude zataženo až oblačno, na většině území bude padat sníh.  Nejnižší noční teploty -7 až -12 °C, na západě až -15 °C. Před den naměříme -9 až -4 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. V noci klesnou teploty na -10 až -15 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty budou opět -9 až -4 °C.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Pozor na silný mráz

Meteorologové varují před vznikem sněhových jazyků, ledovky, ale také před silným mrazem. Hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Meteorologové proto doporučují se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb.

SNĚHOVÁ KALAMITA V ČR
19:45
8. 2. 2021

Prakticky celý den byla doprava v celé České republice v kolapsovém stavu. Sníh, ledovka a místy i silný vítr dnes zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno. Vlaky nabíraly několikahodinová zpoždění, některé spoje kvůli sněhové kalamitě nevyjely. Mnohé úseky nebyly sjízdné ani na silnicích a dálnicích.

Policie vyjížděla k desítkám nehod, většinou bez vážnějších následků. Odpoledne už byla situace klidnější, většina tras byla s opatrností sjízdná. Výjimkou jsou zavřené tunely Libouchec a Panenská na dálnici D8. Problémy počasí způsobilo i energetikům. Na jižní Moravě bylo ráno bez proudu na 13 500 odběratelů.

Řidiči by stále měli jezdit se zvýšenou opatrností. Mnohde zůstává na vozovkách podle silničářů rozbředlý sníh s rozmrzající krustou, místy jsou vozovky stále zledovatělé. V horských oblastech dál hrozí silná ledovka, někde jsou i sněhové jazyky.

Plné ruce práce měli jak silničáři, tak i hasiči a záchranáři. Například v Jihomoravském kraji záchranáři kvůli počasí ošetřili za neděli asi 60 lidí po pádu na náledí a od dnešního rána opět vyjíždějí k podobným případům úrazů rukou, nohou nebo hlavy. Hasiči vyjížděli zejména k popadaným stromům či větvím. 

Problém byl i s doručováním zásilek. Česká pošta dnes kvůli sněhu nebo výpadkům elektřiny měla problémy s doručováním například na Říčansku, Šluknovsku, Liberecku, Náchodsku, Tachovsku, v Telči, Mariánských Lázních nebo v Jablunkově.

19:40
8. 2. 2021

Policisté se v obci Nová Hradečná v okrese Olomouc potýkají se složitou situací. Na silnici č. 44412 došlo k záplavám, silnice je podle policie pod vodou a uzavřená. Událost je označena dopravními značkami. V současných mrazech, které na území republiky panují, to způsobuje nemalý problém. 

19:15
8. 2. 2021

Hasiči z Pardubického kraje varují před silnými mrazy. „Mrzne až praští. ČHMÚ varuje, že od dnešní 22. hodiny do odvolání platí výstraha na silný mráz. Očekávejte pokles teploty vzduchu místy pod -12 °C. V dalších dnech ojediněle až –20 °C,“ uvedli na svém Twitteru. 

Řidiče varovali, že při silném mrazu už neúčinkuje sůl, kterou rozhazují silničáři. Je tak třeba počítat s tím, že silnice bude extrémně namrzlá, je proto důležité dbát zvýšené bezpečnosti. 

18:40
8. 2. 2021

V Bělé pod Bězdězem, v okrese Mladá Boleslav, uvízl nákladní automobil. Podle dopravního webu policie je na silnici 25911 ledovka v délce téměř jednoho kilometru. 

17:28
8. 2. 2021

Silnice v Karlovarském kraji byly odpoledne sjízdné se zvýšenou opatrností. Ráno dopravu komplikoval nový sníh, i odpoledne ale mrzlo a silnice byly kluzké. Silničáři tak varují před námrazou nebo ledovkou, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. V noci na dnešek napadlo v Karlovarském kraji okolo deseti centimetrů sněhu. S mrazem, který byl ráno mezi šesti až deseti stupni Celsia pod nulou, se sjízdnost výrazně snížila.

Policie od pondělního rána řešila dvě desítky nehod „Téměř ve všech případech se jednalo o náraz vozidla do svodidel či sjetí automobilu mimo vozovku. Při dopravních nehodách naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění,“ uvedl dnes krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. 

Některým sníh komplikoval cestu do práce, jiným zase začala zábava. Na odlehlém parkovišti v Karlových Varech skupina mladíků dováděla se svými automobily a až po domluvě přivolaných policistů takzvané driftování ukončili.

16:53
8. 2. 2021

Řidiči mohou v současné době očekávat komplikace na hraničním přechodě na dálnici D8 ve směru na Německo. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl na svém Twitteru uvedl, že byl uzavřen tunel ve směru na Drážďany z důvodu kalamitního stavu na německé straně. „Kolona se tvoří již na území ČR,“ uvedl Rýdl s tím, že jsou uzavřeny i tunely Libouchec a Panenská mezi kilometry 83 až 86. 

Policisté uvedli, že dopravu odklánějí na 80. km dálnice D8. „Pro špatné povětrnostní podmínky byl uzavřen tunel na dálnici A17. Řidičům nákladní dopravy doporučujeme využít dálnice D5 a D7,“ dodali na Twitteru. 

15:27
8. 2. 2021

Situace na silnicích ve Zlínském kraji se postupně zlepšuje. Všechny hlavní silniční tahy ve Zlínském kraji jsou s opatrností sjízdné. Od nedělního večera zaznamenala policie v kraji zhruba tři desítky nehod. Vyžádaly si pět zranění, neměla by ale být vážná, řekla odpoledne ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Dálnice a silnice první třídy v kraji jsou po chemickém ošetření holé a mokré, na silnicích nižších tříd místy leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Místy se na vozovkách tvoří námraza a náledí, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Téměř pětikilometrový úsek vedoucí z podstatné části kopcovitým terénem a přes les silničáři přes zimu neudržují. Se zbytky sněhu a ledu musejí řidiči počítat i na silnici z Koryčan na Kroměřížsku směrem na Vřesovice na Hodonínsku. Ani ta není přes zimu udržovaná.

15:24
8. 2. 2021

Dopravu na řadě míst v Královéhradeckém kraji v noci na dnešek a během dne komplikoval sníh a místy silný vítr. Policisté v souvislosti s počasím řešili desítky většinou méně závažných nehod. Souvislá vrstva sněhu zůstávala především na vedlejších a horských silnicích. Situace na silnicích se během dne postupně zlepšila, vyplynulo z dnešního sdělení policie a Ředitelství silnic a dálnic.

Od nedělní desáté hodiny večerní do pondělní druhé hodiny odpolední policie zaznamenala více než 30 dopravních nehod. Nejhorší dopravní situace byla na silnici I/33 v Náchodě, kde blokovaly provoz kamiony.  

„Bylo to způsobeno tím, že na polské straně hranice nebyly silnice sjízdné pro kamiony, takže je před hranicí odstavovali, a tím došlo k ucpání Náchoda směrem do Polska. V ten samý čas v kopci na výjezdu z Náchoda uvízly tři kamiony a zablokovaly dopravu směrem na Hradec Králové,“ řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

15:11
8. 2. 2021

Ředitelství silnic a dálnic požádalo o pomoc s odklízením sněhu na dálnici D48 u Českého Těšína ve směru na Olomouc hasiče z Moravskoslezského kraje. Na silnicích se pohybovaly klasické cisterny s radlicí. "Systém pro uchycení sněžného pluhu má šest velkoobjemových cisteren Tatra," uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák na svém Twitteru. 

14:51
8. 2. 2021

Na sněhovou kalamitu doplatil řidič převozní sanitky v Plzni. V Gerské ulici chtěl objet kolonu aut, která uvázla kvůli zasněžené silnici. Myslel, že tramvajový pás je vybetonovaný, jenže tam byly pražce. „Řidič tak po kolejišti ujel pár metrů, než zapadl,“ řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová. Sanitku z tramvajových kolejí museli vyprostit hasiči. Více čtěte ZDE

14:36
8. 2. 2021

Tíhu ledu neunesla v noci na dnešek nafukovací hala v Telnici na Brněnsku, zřítila se. „Nahoře začal led praskat a utvořil se jakýsi lavor, do kterého klouzaly další části ledu. Pak to šlo k zemi,“ uvedl správce haly Adam Langer.

V poledne přišlo na pomoc 40 dobrovolníků, kteří led z haly očistili. „Nebyla v ní naštěstí žádná trhlina. Znovu jsme ji proto nafoukli. Nevznikla tak ani škoda, ani se nikdo nezranil,“ dodal Langer.

14:12
8. 2. 2021

Pořádnou nepříjemnost řeší policisté na magistrále v Praze. Vůz Pražských služeb, který prohrnoval silnice, tam urazil několik zrcátek u stojících aut. Událost Blesku potvrdil policejní mluvčí Jan Daněk, výše škody zatím nebyla stanovena.

 
13:36
8. 2. 2021

Sněhová nadílka potrápila na Pardubicku nejen řidiče, ale i zasahující hasiče. Na silnici mezi obcí Třebosice a Staré Jesenčany vyprošťovali z příkopu nákladní auto. Vytažení těžkého vozidla bylo ale nad jejich síly. Hasičský vůz zapadl a na pomoc musela přijet další jednotka. Druhý pokus už dopadl dobře a všechna vozidla se dostala zpět na vozovku.

13:22
8. 2. 2021

Neobvyklý úkaz na Karlově mostě: sníh přilákal běžkaře. 

 
13:04
8. 2. 2021

V lesích Národního parku Podyjí na Znojemsku hrozí vlivem mrazivého počasí pád stromů i větví, které se mohou zlomit pod tíhou ledu. Lidé by měli své výlety proto raději odložit. Správa národního parku to dnes uvedla na svém webu. Lidé by v národním parku měli být podle správy nadmíru opatrní. „Kromě kluzké země hrozí i pád větví a stromů, které neunesly tíhu velké vrstvy ledovky. Proto raději své výlety odložte na dobu, kdy bude návštěva národního parku bezpečnější,“ uvedla správa na webu.

13:02
8. 2. 2021

V Přestavlkách u Čerčan potřebovali sami hasiči pomoct s vyproštěním auta. Jejich vůz zapadl ve sněhu, když jeli hasit požár chatky.

 
12:52
8. 2. 2021

Už včera bylo počasí děsivé. O tom, že se podruhé narodil, může mluvit řidič (29) oktávky, který v neděli večer projížděl lesním úsekem mezi Nivou a Protivanovem na Prostějovsku. Přímo na jeho vůz se vlivem větru a mrznoucího deště zřítil vzrostlý strom.

12:43
8. 2. 2021

Hustý sníh zastavil na několik hodin dopravu na dálnici D8 v Ústeckém kraji. Problémy měla jak osobní auta, tak kamiony. Na 52. kilometru ve směru na Německo u Bílinky se vzpříčil náklaďák, od místa se vytvořila asi kilometrová kolona. Ve škarpě skončilo také několik menších vozů. Na Chomutovsku museli silničáři uzavřít pro auta nad 3,5 tuny silnici do Hory sv. Šebestiána.

 
12:32
8. 2. 2021

Silnice na Vysočině jsou po nočním sněžení sjízdné s opatrností. Na dálnici D1 v kraji, kde byly v noci uzavírky, se dopoledne pomalu rozjížděly kolony kamionů. O tom, že je D1 plně průjezdná, informovala policie na Twitteru před 12:00. Při dnešních dopravních nehodách v kraji se zranili dva lidé. Na D1 byla v 06:00 kolona ve směru na Prahu mezi 104. až 118. kilometrem na Jihlavsku. Jak auta dojížděla, kolona se posouvala na Žďársko. Na solených silnicích jinde v kraji mohou být zbytky rozbředlého sněhu, na zbývajících vozovkách je ujetá vrstva sněhu posypaná drtí.

 
12:31
8. 2. 2021

Zhruba tři desítky cestujících museli dnes dopoledne evakuovat hasiči z rychlíku do náhradního autobusu na trati u Měrovic nad Hanou na Přerovsku. Vlak jedoucí z Přerova do Brna uvízl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení. Hasiči s policisty zasahují v souvislosti s počasím také u několika dopravních nehod.

12:16
8. 2. 2021

Kvůli úrazům po pádu na náledí dnes ošetřila Nemocnice Jihlava několik desítek lidí. Čekárna urgentního příjmu se dopoledne kvůli úrazům plnila i v Nemocnici Třebíč. Jinde lidé ruší návštěvy ambulancí nemocnice, protože se kvůli náledí bojí přijet. ČTK to řekly mluvčí krajských nemocnic.

12:10
8. 2. 2021

Takhle sníh zasypal Prahu! Podívejte se na unikátní časosběr, který zachytila kamera Mall TV umístěná u hlavního nádraží:

Video se připravuje ...
11:58
8. 2. 2021

Proklínat počasí museli lidé, kteří jeli do práce v centru Ostravy tramvají. Drobná nehoda tady zablokovala provoz na ulici Nádražní. Tramvaje nabíraly zpoždění až 45 minut.

Potíže měly také kamiony i autobusy v kopci směrem od Vřesinské ulice k Fakultní nemonicici v Ostravě-Porubě. Na křižovatce u Domu sester zablokoval provoz linkový autobus.

11:53
8. 2. 2021

Letiště v Lipsku je kvůli sněhu zavřené, obří Antonov An124 Ruslan, největší sériově vyráběné transportní letadlo, proto musel přistát v Praze.

 

Sledujte dění na Letišti Václava Havla v Praze živě.

 
11:47
8. 2. 2021

Vrstvy sněhu a mráz komplikují dopravu na silnicích nižších tříd v Plzeňském kraji. Problémy mají hlavně kamiony. Vozy údržby budou celý den v terénu.