Pondělní nejnižší ranní teploty budou nejčastěji klesat k -10 až -15 °C, při celonočním vyjasnění se budou pohybovat kolem -18 °C. Odpolední teploty budou také zůstávat pod bodem mrazu – nejčastěji mezi -7 až -1 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Během odpoledne sem od západu postoupí okluzní fronta, která přinese postupně během noci na úterý na většinu území sněžení nebo sněhové přeháňky. Díky velké oblačnosti už nebudou teploty v úterý po ránu klesat tak hluboko pod bod mrazu – nejčastěji se budou pohybovat od -3 do -10 °C. Odpolední maxima se na jihozápadě území zastaví mezi 0 až 4 °C, na zbytku území mezi -5 až -1 °C. A zejména na jihozápadě území se bude občasné sněžení měnit ve srážky mrznoucí s tvorbou ledovky.

Také středa bude ve znamení velké oblačnosti s občasným sněžením, které bude postupně přecházet ve srážky smíšené, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty budou klesat k 0 až -4 °C, na severovýchodě k -7 °C, nejvyšší odpolední teploty budou v Čechách mezi 1 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi -2 až 1 °C.

Sněhová pokrývka půjde v nižších polohách rychle dolů

Další nárůst teplot vzduchu očekáváme od čtvrtka. Díky oteplení a občasnému dešti bude docházet k rychlému odtávání sněhové pokrývky v nižších polohách. Zásoby vody ve sněhu se pohybují na 20 litrech vody na metr čtvereční. Ve čtvrtek bude po ránu, díky zmenšené oblačnosti, teplota klesat na 0 až -4 °C, během dne vystoupí na 2 až 6 °C. A oblačnosti bude přibývat – postupně musíme počítat s přibýváním oblačnosti a s deštěm nebo přeháňkami. Podobný scénář bude psát i pátek – více oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami. Po ránu teploty mezi 1 až -3 °C, v odpoledních maximech 2 až 6 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Příští víkend teploty i přes 10 °C?

A výstupy některých numerických modelů se shodují na tom, že další nárůst teplot, díky zesilujícímu se jihozápadnímu proudění, nás čeká o víkendu a nejvyšší odpolední teploty se budou při polojasné obloze zastavovat na hodnotách i přes 10 °C. A ani ranní teploty nebudou klesat pod bod mrazu. Tento nárůst teplot vzduchu by měl být pouze přechodný.

Na Valentýna +17 °C i -32 °C

K Valentýnovi se váže mnoho pranostik – nejznámější z nich zřejmě zní – sv. Valentýnek, jara tatínek. Vůbec nejvyšší teplota se v pražském Klementinu na 14. února zastavila na 17,8 °C v roce 1958, také vloni nebo v roce 2019 se nejvyšší teploty šplhaly přes 10 °C. Naopak minimální teplotní rekordy pro dnešní den jsou většinou z roku 1985, pořádně mrazivo bylo i v roce 1956.  

Fotogalerie
56 fotografií