Na šumavské Rokytské slati naměřili meteorologové minus 31,3 stupně a na Březníku poblíž Modravy minus 30,3 stupně Celsia. Na stejnou hodnotu v noci klesla teplota také v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách. Jinde v Česku se ranní minima pohybovala nejčastěji mezi minus 20 až minus deseti stupni.

Na několika místech padlo dosavadní teplotní minimum pro 15. únor. Kromě Kvildy, kde měří teplotu 34 let, to bylo například také v Opavě, kde dnes v noci bylo 22 stupňů pod nulou, čímž byl o jeden stupeň pokořen dosavadní rekord z půlky února 1911. Teplotu v Opavě přitom meteorologové zaznamenávají už 141 let.

Blíží se sníh? Sledujte radar Blesku

Nový mrazový rekord pro dnešní den má i Rýmařov na Bruntálsku nebo Ostrava-Poruba. V Rýmařově rtuť v teploměru v noci klesla na minus 21 stupňů, zatímco dosavadním minimem pro 15. únor bylo minus 18,3 stupně z roku 1929. V Porubě dnes bylo až minus 19,8 stupně, čímž padl rekord minus 12,7 stupně z roku 1985. Stanice v Porubě zaznamenává teplotu už více než půl století.

V pražském Klementinu je minimem pro 15. únor minus 18 stupňů Celsia z roku 1929. V noci na dnešek ale v centru Prahy spadla teplota „jen“ na minus 11,9 stupně, takže klementinský rekord bez problémů odolal.

Bude opět sněžit, pozor na ledovku

Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes přes den mezi minus čtyřmi stupni a nulou. V Čechách může odpoledne a večer sněžit. V noci na úterý se může při mrznoucích srážkách tvořit slabá ledovka.

Na hřebenech Krkonoš leží 80 až 130 centimetrů sněhu, více na některých závětrných svazích, žlabech a v odtrhových zónách, uvedla ráno na webu Horská služba Krkonoše. U hřebenové Luční boudy v Krkonoších v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, minus 14 stupňů Celsia a okolo 92 centimetrů sněhu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes přes den mezi minus čtyřmi stupni a nulou. V Čechách může odpoledne a večer sněžit. V noci na úterý se může při mrznoucích srážkách tvořit slabá ledovka.

Nejnižší noční teploty v noci na úterý předpovídají meteorologové v rozmezí -3 až -7 °C, na severovýchodě a východě místy kolem -11 °C.

V úterý budou nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, na jihozápadě až 4 °C. Meteorologové hlásí zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, které bude během dne v Čechách od jihozápadu postupně přecházet v déšť se sněhem nebo v déšť, i mrznoucí.

Rovněž ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť se sněhem nebo déšť, místy i mrznoucím. Během dne bude od západu ubývat srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty nás čekají +1 až -3 °C, na severovýchodě a východě až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na severovýchodě a východě místy kolem +1 °C.

Fotogalerie
116 fotografií