Během středečního rána a dopoledne se bude na většině území tvořit ledovka, ojediněle i silná. Před mrznoucím deštěm proto varuje i Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ). Vysoký stupeň nebezpečí platí zejména na severu a východě Čech, v celém Jihomoravském kraji a také na části Vysočiny.

Nejvyšší odpolední teploty však po přechodu teplé fronty půjdou rychle nahoru – v maximech naměříme nejčastěji 4 až 10 °C, na severovýchodě území teploty kolem 2 °C.

Sledujte meteorologický radar Blesku

A další nárůst teplot vzduchu přinesou následující dny – ve čtvrtek a v pátek se v Čechách nejvyšší odpolední teploty budou zastavovat mezi 4 až 10 °C, na severovýchodě území se budou pohybovat do 4 °C.

Od víkendu bude počasí připomínat jaro

Během víkendu začne do Česka proudit teplý vzduch od jihozápadu kolem tlakové výše, který přinese další nárůst teplot vzduchu. A při slunečné obloze naměříme až 12 °C. Teploty porostou i nadále – v odpoledních maximech v polovině příštího pracovního týdne naměříme až 16 °C, přičemž ani nejnižší ranní teploty nebudou klesat pod bod mrazu.

Sněhové vločky se ještě vrátí

Výhledy počasí se nicméně shodují na tom, že se bude jednat o první jarní vlaštovku. Přelom února a března však ještě na několik dnů přinese opět výrazné ochlazení a sněžení také do nížin. I takovéto skoky v počasí jsou pro Česko v tomto období v posledních letech typické. Například vloni nebo v roce 2019 také v tomto období nejvyšší odpolední teploty stoupaly přes 10 °C. Výrazně studený začátek března potom v posledních letech přinesly roky 2018, 2016 a 2005 s denními teplotami většinou pod bodem mrazu. Sněžení a mráz se ještě na počátku dubna vrátil v roce 2013.

Březen, za kamna vlezem?

Od 1. března hovoříme o meteorologickém jaru (to astronomické letos startuje 20. března). Sezónní výhledy počasí zatím vypočítávají březen v Evropě střední jako teplotně nadprůměrný měsíc o 1 až 2 °C v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 2,9 °C (z let 1981-2010), takže teplé bundy zřejmě budeme odkládat už během března a vpády chladnějšího vzduchu budou jen krátké.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
58 fotografií