A další nárůst teplot vzduchu přinese první polovina příštího pracovního týdne - rtuť teploměru se při malé oblačnosti bude šplhat až k 17 °C. Nejnižší ranní teploty budou zpočátku místy i nadále klesat pod bod mrazu, takže se bude místy tvořit náledí nebo zmrazky z vody z odtávajícího sněhu.

Nejvíce oblačnosti a srážek přinesou hned páteční ráno a dopoledne. Ojediněle budou vypadávat i srážky mrznoucí, a tvořit se tak bude ledovka. Bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle i mrznoucí. Na vrcholcích hor i déšť se sněhem. Odpoledne ale bude docházet od západu k ubývání oblačnosti. Ranní teploty klesnou na 3 až -1 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupí vysoko – na 6 až 10 °C, na severovýchodě bude mírně chladněji - kolem 4 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu buď slunečno, nebo mlhavo

V sobotu bude polojasno. Po ránu a dopoledne místy mlhy a nízká oblačnost, během dne pouze ojediněle. Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly – nejčastěji v intervalu od 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C, při nízké oblačnosti bude chladněji - kolem 5 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude polojasno, místy po celý den zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí při slunečné obloze k 7 až 11 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

První polovina příštího týdne přinese jaro

A další nárůst teplot vzduchu přinese poslední únorový týden. V místech, kde se bude nízká oblačnost rozpouštět, postupně naměříme až 17 °C. Teplé jihozápadní proudění ukončí přechod studené fronty zřejmě v pátek. Od pondělí do čtvrtka budou dny psát podobný scénář – polojasno nebo skoro jasno, místy zataženo nízkou oblačností.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od 4 do -1 °C. Odpolední maxima se budou v pondělí zastavovat na 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C. Od úterý do čtvrtka při slunečné obloze rtuť teploměru vystoupí na 12 až 17 °C. Chladněji bude v místech s nízkou oblačností. Takto vysoké teploty v tomto období panovaly naposledy v roce 2008.

Tak velké teplotní extrémy nepřináší každý únor

Letošní únor přináší širokou škálu teplot – z extrému do extrému. Zatímco ještě v pondělí teploty na Šumavě klesaly až k -31 °C a také v nížinách teploty po ránu klesaly až k -20 °C, už ve středy teploty v maximech stoupaly až k 10 °C a v příštím týdnu se budou šplhat při slunečné obloze ke 20 °C. Podobně extrémní teploty přinesl únor 1994. Tehdy ve druhé polovině února panovaly celodenní mrazy, ale na konci měsíce šla teplota rychle nahoru i přes 20 °C. V Českém Krumlově 27. února teplota vystoupila k 22 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Češi propadli otužování. „Vyfotí se a na chvíli ponoří. Je to jen módní záležitost,“ říká odborník Jiří Marek

Fotogalerie
73 fotografií