Ještě v pondělí Česko trápily silné mrazy. Průměrná teplota v Česku klesla na minus 16,4 stupně Celsia a na Šumavě bylo místy i pod minus 30 stupňů. Pak dorazila obleva, která s největší pravděpodobností potrvá i v dalších dvou týdnech. „Konec února bude o hodně teplejší, než je obvyklé, začátek března přinese také teplejší počasí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

V příštích dvou týdnech budou týdenní průměry denních teplot kolem sedmi až osmi stupňů nad nulou a průměry nočních teplot kolem nuly. Poslední únorový týden přinese podle krátkodobé předpovědi ČHMÚ teploty až 17 stupňů nad nulou a jasné nebo polojasné počasí. V noci může rtuť vystoupat až na plus čtyři stupně.

Ještě v prvním březnovém týdnu bude teplo, ale v následujících dvou týdnech - od 8. do 21. března - bude teplota podle meteorologů mírně klesat. „Přičemž v posledním týdnu astronomické zimy se týdenní teplota dostane i slabě pod normál,“ doplnili pracovníci ČHMÚ.

Objemy srážek budou po celé období příštích čtyř týdnů zřejmě pod dlouhodobým průměrem. „Vzhledem k předpokládaným teplotám a celkovému úhrnu srážek lze očekávat, že na horách bude sněhu zpočátku rychle ubývat. V posledních dvou týdnech (od 8. do 21. března) se očekávají také slabé srážky, ovšem na horách už budou většinou sněhové. V nižších a středních polohách bude tvorba sněhové pokrývky jen přechodná,“ uvedli meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se srazila tramvaj s autem. Dva lidé byli zranění. Důvodem je patrně ledovka. Marie Možíšová

Fotogalerie
107 fotografií