Atlantická bouře Eunice se v pátek přehnala přes západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když se na něj zřítil strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé.

Jednu oběť má bouře i v Belgii, ve Francii utrpělo zranění nejméně 11 lidí. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů.

Eunice udeřila i v Polsku

Jednoho člověka na procházce a jednoho běžce zabily padající stromy a větve v Mazovském vojvodství kolem Varšavy. Ve vejvodstvích velkopolském a lublinském spadly stromy vždy na jedoucí automobily. Zahynuli oba řidiči, sdělilo ministerstvo vnitra.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval občany, aby zůstali doma. Od noci na sobotu hasiči vyjížděli k více než 23.000 zásahům. Stromy blokovaly silnice, vítr strhával střechy. Chvílemi byly přetížené centrály tísňového volání. Kvůli přerušeným vedením vysokého napětí přišlo dočasně o dodávky elektrického proudu dohromady více než 1,2 milionu domácností.

Podle prvních odhadů bylo poničeno více než 2200 budov. Vítr strhl velký kus střešního plechu i z Národního muzea ve Štětíně. Polská železniční společnost PKP doporučila odložení cest. Na pobřeží Baltského moře a v Tatrách na hranici se Slovenskem dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 119 kilometrů za hodinu, uvedla DPA.

Bouře Eunice v Německu: Silný vítr polámal stromy a odnesl střechy. A ulice zaplavily voda (19.2.2022)
Autor: ČTK / Marcus Brandt

Záplavy na Labi

Na sever Německa s sebou bouře, která se zde nazývá Zeynep, přinesla vítr o rychlosti více než 140 kilometrů v hodině. V přístavním Hamburku vedla ke vzestupu Labe o téměř čtyři metry oproti normálu, což způsobilo místní záplavy. Záchranáři při nich museli z auta, které ve vodě uvízlo, osvobodit dva silně podchlazené muže.

Také na dalších místech spolkové republiky zasahovali hasiči v tisícovkách případů. Jen ve Šlesvicku-Holštýnsku u hranic s Dánskem bylo zásahů 1700. Kvůli popadaným stromům, z nichž nejméně jeden způsobil vážné zranění, a škodám na trati byla ve většině severního Německa nadále přerušena dálková i regionální železniční doprava. Týkalo se to zejména spojení severně od měst Dortmund, Hannover a Berlín.

Hasiči počítají za oběť bouře i 33letého řidiče, jehož auto se převrátilo ve spolkové zemi Sársko, patrně v důsledku mohutného poryvu větru. Po nehodě na dálnici u dolnosaského Hildesheimu se zase vylilo 400 litrů dieselu. Na několik hodin kvůli tomu byla dálnice v obou směrech uzavřena. Na některých místech zůstávají uzavřené silniční mosty.

V mnoha obcích byly poškozeny také domy. K jedné z nejvážnějších událostí došlo v dolnosaském Gronau u Hildesheimu, kde do domu z 80 metrů vzdálené kostelní věže vlétla 80 kilogramů těžká měděná deska. V Brémách zase vichr povalil 55 metrů vysoký stavební jeřáb, který spadl na rozestavěnou kancelářskou budovu.

Žene se bouře Antonia

Na Německo se přitom žene další bouře. Antonia se dnes projeví silnými poryvy větru a podle meteorologické služby by velmi bouřlivá mohla být především noc na pondělí.

Hlavní nebezpečí stejně jako v posledních hodinách mohou představovat stromy. Informovala o tom agentura DPA, podle níž se počasí uklidní v úterý.

„Stromy, které již byly zasaženy předchozími bouřkami a stojí často ve velmi rozmoklé půdě, se mohou snadno vyvrátit,“ upozornil meteorolog Adrian Leyser.

Škody přesáhnou 34 miliard

Bouře Eunice, v Německu nazývaná Zeynep, byla nejsilnější bouří od Kyrilla v roce 2007. „V Německu předpokládáme pojistné škody ve výši přesahující 900 milionů eur,“ uvedl generální ředitel MSK Onnen Siems. Kyrill způsobil mnohem vyšší pojistné škody, v dnešních hodnotách by to podle MSK činilo přes tři miliardy eur.

Zeynep zasáhl zejména sever země. Na jih od linie Saarbrücken-Norimberk byly dopady nepatrné, uvádí v prohlášení poradenská společnost. Předcházela mu bouře Ylenia. Ta podle MSK způsobila školy za 500 milionů eur.

Zmíněné škody jsou ty, které pokryje pojištění. Celkové škody bývají v případě bouří a jiných přírodních katastrof vyšší, někdy i značně. 

Poradenská společnost PwC v pátek odhadla škody Eunice v Británii na 200 až 350 milionů liber (až 10,2 miliardy Kč). Zahrnují škody na majetku a narušení obchodu a cestování.

Video
Video se připravuje ...

Pražští hasiči odstraňují následky silného větru, který se prohnal republikou. (17. únor 2022) HZS Praha

Fotogalerie
42 fotografií