Sledujte počasí na radaru Blesku

Výstraha meteorologů

ČHMÚ uvádí, že upozornění před intenzivními bouřkami platí od pátečního odpoledne do sobotního rána pro téměř celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a pro západní polovinu Jihomoravského kraje.

Zejména v jižních Čechách meteorologové očekávají při bouřkách extrémní srážkové úhrny a výrazné srážkové úhrny mají podle nich být také v oblasti Vysočiny, středních Čech, Prahy, východních a severních Čech.

Zásahy hasičů v Praze

„Na Blatensku na stanici Sedlice napršelo v bouřce přes 35 mm za 30 minut. Pásmo velmi silných bouřek doprovázených intenzivním přívalovým deštěm se rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. Intenzivní srážky budou způsobovat zatopování níže položených míst a rychlé rozvodňování menších toků a jindy suchých koryt,“ popsali meteorologové kolem páteční 21. hodiny.

Video
Video se připravuje ...

Intenzivní bouřka v Českých Budějovicích 24.6 2022 Tereza Marešová

V oblastech, které zasáhnou přívalové srážky, bude podle meteorologů rychle odtékat voda z krajiny a déšť může zatopit níže položená místa a prudce rozvodnit suchá koryta a menší toky. Jejich hladiny dosáhnou prvního a druhého povodňového stupně, krátkodobě i třetího stupně. „K vzestupům s dosažením prvního a druhého stupně může dojít i na středních a větších řekách,“ doplnili meteorologové.

Třetí povodňový stupeň byl v sobotu ráno dosažen v Praze na Botiči v Průhonicích. „V oblasti Komořan, Modřan a Libuše napršelo v posledních hodinách přes 50 mm,“ sdělil hodinu před půnocí ČHMÚ. Celkem do 23. hodiny zasahovali hasiči v hlavním městě u sedmi událostí, jednalo se zejména o zatopené sklepy a popadané větvě.

V oblasti Prahy spadlo za posledních 24 hodin 100 mm srážek. V průběhu noci jsme monitorovali řadu vodních toků, zejména Botič a Radotínský potok. Zasahovali jsme u 40 událostí. Nikdo nebyl zachraňován ani evakuován. Nyní srážky ustávají a situace se uklidňuje,“ uvedli v sobotu ráno pražští hasiči na facebooku. 

Intenzivní srážky i v sobotu, v Praze se propadl strop baru

Podle předpovědi meteorologů bude ve středních Čechách intenzivně pršet až do odpoledních hodin.

„V ulici Vinohradská spadla část podmáčeného sádrokartonového stropu v baru. Nikdo nebyl zraněn, prostor opustila asi stovka lidí,“ uvedli pražští hasiči na twitteru. 

Kde pršelo nejvíce

Na 1. stupeň povodňové aktivity se po pátečních bouřkách dostala také hladina Lužické Nisy v Proseči a v Liberci. Došlo rovněž ke zvednutí menších toků Vltavy na jihu, avšak bez dosažení povodňového stupně. 

Nejintenzivněji podle ČHMÚ pršelo na stanicích:

  • Boubín, vrchol 43 mm/30 min
  • Strakonice 38,6 mm/30 min
  • Strážný 36,8 mm/30 min
  • Sedlice 36,6 mm/30 min
  • Černá v Pošumaví 35,7 mm/30 min
  • Kašperské hory 34,0 mm/30 min
  • Vyšší Brod 32,5 mm/30 min

Jih Čech nejzasaženější, bouřky i v sobotu

Jihočeští hasiči vyjížděli od pátečního večera do dnešních 9:00 jedenaosmdesátkrát kvůli silným dešťům a bouřkám. Odklízeli popadané stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů, čistili propusti na střechách panelových domů, kde voda protékala výtahovými šachtami. Na webu to uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Bouřky hrozí ještě dnes dopoledne, řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

Hasiči odklidili v kraji 32 popadaných stromů, nejvíc na Prachaticku, Českokrumlovsku a Strakonicku. Při 38 výjezdech odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, ucpaných kanálů nebo z budov. Zajistili také několik uvolněných kovových dvoumetrových zábran, které spadly v Českých Budějovicích na zem a ohrožovaly zaparkovaná auta. Čistili propustky na střechách panelových domů v Budějovicích a Strakonicích. V Kaplici se do jednoho domu valila voda a bylo nutné pytlovat. V Rožmitále na Šumavě či Jeníně museli čistit vpusti pod silnicí, protože hrozilo, že přeteče rybník.

Kamení a sesuvy půdy u Vraného nad Vltavou

Sesuvy půdy a kamení po nočních bouřkách odstraňují silničáři z několika menších středočeských silnic v okolí Prahy, například u Vraného nad Vltavou, řekla krajská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Hasiči měli zvýšený počet výjezdů i kvůli popadaným stromům a zatopeným sklepům, informovala mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Od pátečních 11:00 do dnešních 16:00 vyjížděli hasiči v regionu k 260 událostem, z toho v drtivé většině případů šlo o technickou pomoc. V rámci těchto výjezdů zatím evidují zhruba 50 výjezdů ke stromům padlým přes silnici a více než 90krát jeli pomoci s odčerpáním vody ze sklepů a níže položených míst. „Nejvíce událostí bylo v okrese Praha-západ,“ uvedla Sýkora Fliegerová.

Ve Vraném nad Vltavou u Prahy je nános kamení a půdy na místní silnici. Omezený je proto provoz některých spojů Pražské integrované dopravy, a to na linkách číslo 314, 338, 360, 361, 390. Další sesuvy policie eviduje na silnici číslo 1157 v Černošicích u Prahy a v Trubíně na Berounsku. Před 18:00 už byly všechny silnice v regionu podle pracovníka dispečinku krajské správy a údržby silnic uklizené a průjezdné.

Celkem měli hasiči v Česku během současných bouřek 500 výjezdů.

Nadále hrozí požáry

Vedle upozornění na silné bouřky a povodňovou pohotovost zůstává v platnosti varování ČHMÚ před nebezpečím požárů a vysokými teplotami. S rizikem vzniku a šíření požárů by kvůli pokračujícímu teplému a suchému počasí měli až do odvolání počítat lidé v celé severní polovině Čech a na většině území Moravy.

V neděli až 31 °C

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 20 až 24 °C, na severovýchodě až 27 °C.

V neděli bude jasno až polojasno, během dne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 27 až 31 °C.

Klidné počasí přinese až závěr školního roku

Hned v pondělí počasí u nás ovlivní další vlnící se studená fronta – zpočátku dne bude jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

V úterý bude oblačno, místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Odpoledne a večer ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 24 až 28 °C. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 25 až 29 °C.

Rok od tornáda na jižní Moravě, 13 let od přívalových povodní

Je to rok od ničivého tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku, které se vyskytlo 24. června od 19.14 do 19.53 hodin s trasou dlouhou 27,1 km s odhadem rychlosti větru kolem 300 km/h. Spojené bylo s konvektivními bouřkami. Před 13 lety jsme na přelomu června a července skloňovali ničivé přívalové povodně.

Autor: 
Fotogalerie
87 fotografií