Ve středu bude podle meteorologů jasno až polojasno, nejvyšší teploty vystoupí na 28 až 32 °C, na západě a severozápadě Čech až na 34 °C. Velmi teplo bude i na horách, v 1000 m předpovídají meteorologové 24 °C. Také proto vydali meteorologové výstrahu, která platí až do večera.

Také v noci na čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno, nejnižší teploty klesnou na 18 až 14 °C. Přes den udeří naplno supertropy. Bude jasno nebo skoro jasno s teplotami mezi 32 až 36 °C, jen na severovýchodě bude chladněji, kolem 30 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Také pátek začne supertropickými teplotami. Bude jasno až polojasno s teplotami 31 až 36 °C, odpoledne ale od západu začne přibývat oblačnost. Přidají se přeháňky a bouřky, které budou ojediněle silné.

Lidem tak hrozí podle meteorologů přehřátí a dehydratace. ČHMÚ proto doporučuje více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a pak odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

ČHMÚ dnes také opět rozšířil výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. V úterý platila hlavně pro Čechy a dnes už byla vyhlášena do odvolání pro téměř celé Česko s výjimkou Moravskoslezského kraje a Jesenicka v Olomouckém kraji. Meteorologové radí lidem nerozdělávat ohně v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Počasí se ustálí o víkendu a teploty se vrátí do letního normálu. „Oblačnosti bude o víkendu rychle ubývat, teploty budou zůstávat kolem letních hodnot – od severozápadu sem pronikne chladnější vzduch. V sobotu bude polojasno, na východě zpočátku dne až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.  V neděli bude polojasno. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 22 až 26 °C,“ řekla už dříve Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
47 fotografií