Podle meteorologů bude dnes a v pátek v republice vrcholit před příchodem studené fronty příliv velmi teplého vzduchu a teploty budou nad 31 stupni. V pátek odpoledne se mohou před studenou frontou začít na západě Čech tvořit první přeháňky a bouřky. Další bouřky dorazí večer a mohou být doprovázené nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů nebo i kroupami. „V průběhu noci budou bouřky slábnout a přecházet do deště,“ uvedli meteorologové.

V sobotu by podle jeho předpovědi mělo být ještě zpočátku zataženo s občasným deštěm. Přes den se začne vyjasňovat, teploty už ale budou nižší. Maxima mají být do 26 stupňů, na jihovýchodě pak do 28 stupňů.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Vzhledem k zatím trvajícím vysokým teplotám meteorologové upozorňují na riziko přehřátí a dehydratace. Doporučují proto více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Při očekávaných bouřkách pak podle ČHMÚ hrozí lokální rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
51 fotografií