DISKUSE K ČLÁNKU

Jan Kocián:ČHMÚ očekává týden od 1. do 7. července teplotně průměrný nebo slabě nadprůměrný. Že by týden od 1. do 7. července mohl být teplotně podprůměrný, tak této variantě ČHMÚ dává jen 10% pravděpodobnost. Ale přesně to se stane. Týden bude chladný. Tropické teploty jenom v sobotu, možná ještě i v neděli.
--------------------
K vidění na webu ČHMÚ po kliknutí na "Měsíční výhled" v levém sloupci do pondělních cca 17.00

(01. 07. 2024 14:13)

Jan Kocián:Kromě Moravy budou velmi silné bouřky také ještě v Pardubickém kraji a v oblasti Jeseníků. Extrémně silné bouřky by měly postihnout Hanou, Brněnsko a Zlínsko.
--------------------
Ještě ráno měl ČHMÚ pro Prahu oranžovou bouřkovou výstrahu, ale teď ubral o 2 výstražné stupně a nemá pro Prahu žádnou bouřkovou výstrahu.

(30. 06. 2024 11:24)

Jan Kocián:ESTOFEX měl pro Česko druhý nejvyšší stupeň výstrahy na sobotu a noc na neděli, což je plus minus ekvivalent české oranžové bouřkové výstrahy na velmi silné bouřky. Ranní bouřky byly, ale stačila by mírnější výstraha nebo žádná výstraha. V Praze z toho nakonec byla nejteplejší noc v historii měření! Pražské minimum bylo 24,9 °C.

(30. 06. 2024 07:50)

Jan Kocián:Noční/ranní minimální teplota na některých místech ČR neklesne pod +23! Poprvé od roku 2019 lze hovořit o vlně veder, kdy maximální denní teplota byla po dobu minimálně 5 dnů o 5 a více stupňů nad normálem, což v kontextu ČR lze v období od 15. června do 1. září brát jako minimálně 5 dnů v řade s maximem aspoň 30 °C.

Teď na jaře jsem napočítal mimořádně teplé dny "jen" 4 v řadě. Nebyla naplněna pods*** definice vlny veder, byť šlo o extrémní nadprůměr.

(30. 06. 2024 00:53)

Jan Kocián:V neděli lze očekávat na Moravě závažné bleskové povodně, v některých vesnicích i extrémně závažné povodně, kdy během chvíle naprší 150 mm... a voda jim bude sahat po okna!

(29. 06. 2024 23:55)

Uživatel_5411937:To je normální léto v Česku už to pochopte "mladí aktivisté " ...

(29. 06. 2024 15:44)

Jan Kocián:V posledních dnech se mluvilo o nočních downburstech v ČR. Já nevěřím na noční downbursty. Šlo evidentně o noční tornáda (v USA jsou noční tornáda častá). Ale to mi vůbec nevadí, protože supercelární tornádo amerického typu prokazatelně zasáhne Moravu v neděli 30. června vpodvečer takovým způsobem, že nepůjde zpochybnit!

Do počasí promluví saharský písek, takže bude limitovat tvorbu bouřkových linií, ale přesto by měla v neděli 30. června večer vzniknout bouřková linie typu BOW ECHO a páchat škody na Moravě a ve Slezsku velkoplošným větrem o síle 110 km/h.

(29. 06. 2024 11:16)

Jan Kocián:Já to odhaduju na spíše slabší bow echo, takže v lokalitách, přes které přejde špička bow echa "jenom" 110kilometrový vítr.

(29. 06. 2024 15:00)
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy