V roce 2003 byla víkend před Dnem osvobození nad fašismem teplota tropická a lidé vyráželi na koupaliště. V roce 2017 nás nic takového zdaleka nepotká. V pátek bude oblačno, místy přeháňky a ojediněle déšť s denními teplotami mezi 12 a 16 stupni Celsia. Na jihovýchodě až 20 stupňů Celsia.

V sobotu teplota trochu poroste na maxima mezi 15 a 19 stupni Celsia, vlhko ale zůstane – očekává se oblačno až polojasno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Stejně tak v neděli bude polojasno až oblačno, občas přeháňky. Denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia. V pondělí na státní svátek pak bude podobně jako předchozí dny. Oblačno, občas přeháňky s denními teplotami mezi 11 a 15 stupni Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Domácí předpověď počasí: Stačí šátek, pohled na červánky nebo bouřková sklenička Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Příroda o počasí prozradí hodně

Odkud předpovědi počasí pocházejí, vrtá hlavou kdekomu. Odpověď je přitom jednoduchá – pracují na ní superpočítače. Ty nejvýkonnější, které existují, se používají právě k výpočtům počasí.

Předpovídat se ale dá i „obyčejně“ podle přírody. Ze sledování směru větru, kouře nebo pohybu oblaků je možné zjistit, zda přijde vlhké a deštivé počasí nebo jeho opak. Suché počasí totiž přichází od východu, severovýchodu nebo jihovýchodu, vlhké od severozápadu, západu nebo jihozápadu.

Předpovídat lze i podle červánků nebo záhadné skleničky admirála Roberta Fitzroye. Když se na obloze vyskytnou večer, bude suché a slunečné počasí. Když ráno, pravděpodobně přijde zhoršení počasí. Admirálova sklenička je pak výmysl ze sloučeniny destilované vody, etanolu, dusičnanu draselného, chloridu amonného a kafru, která podle změny počasí mění skupenství.

Video
Video se připravuje ...

Jak se počítá předpověď počasí: Obří počítač předvídá až na 20 dní dopředu Blesk TV

Vyfotili jste nebo natočili zajímavý úkaz na obloze? Pošlete ho na adresu zpravy@cncenter.cz a možná ho uvidíte v příštím díle.

Fotogalerie
6 fotografií