Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete zhubnout? Pořádně si zatopte nebo jděte na procházku do mrazu, radí expertka

  • Autor: Dagmar Honsová - 
    6. 1. 2019
    07:20

    Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? S úbytkem váhy nám může pomoci i počasí! Pokud totiž vyrazíte na procházku nebo si zaběhat při větrném, mrazivém nebo naopak velmi teplém počasí, vydáte daleko více energie, než pokud bude teplota kolem 20 °C a bezvětří. Ale hubnout můžete i doma v obýváku u televize – stačí jen otevřít okno, nebo naopak pořádně přitopit.

  • 1.Když se řekne refrigerace

    Jedna z kapitol meteorologie se zabývá refrigerací, což je množství tepla, které vydáváme na udržení naší tělesné teploty a to v případě, že se nacházíme v chladnějším nebo teplejším prostředí.

    Míru refrigerace pociťujeme v termickém komfortu. Pokud jsme v prostředí, kde se cítíme příjemně – není nám ani zima ani horko, potom je ztráta energie refrigerací téměř nulová. Naopak pokud se nacházíme v místnosti, kde se netopí, nebo kde je naopak přetopeno, potom musí vaše tělo vydat daleko větší energii na udržení své stálé teploty.

    Energii spotřebováváme na produkci potu, který nás při svém odpařování z kůže ochlazuje. Podobný chladící účinek známe i ze situace, kdy vylezete z vany nebo rybníka a rychle se musíte usušit, aby nám nebyla zima.

    Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? | istock.com

  • 2.Nejlépe se hubne při větrném počasí

    Významnou roli při ochlazování hraje proudění větru. Pokud rychlost větru dosahuje alespoň 8 m/s, vnímáme okolní teplotu jako výrazně nižší než ve skutečnosti ukazuje teploměr. A to je opět jeden z projevů působení refrigerace na naše tělo. Pokud si tyto podmínky přeneseme do venkovního prostoru, pak platí, že procházka při chladnějším a větrném počasí nebo naopak při teplotách nad 28 °C nás stojí více energie než ta samá cesta při 20 °C.

    Při hodině a půl dlouhé procházce ve větru refrigerace zvýší náš energetický výdej přibližně o 400-450 kilojoulů, tedy o jeden malý bílý jogurt.

    Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? | istock.com

  • 3.Počasí ovlivňuje naši chuť k jídlu

    Charakter počasí ovlivňuje i naši chuť k jídlu – pokud prší nebo sněží, máte větší chuť na kyselé, když je zataženo, projeví se na to na naší vyšší spotřebě sladkého, a když je vysoká vlhkost vzduchu, nakupujete více nápoje – nejen pivo, ale také minerálky a limonády.

    Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? Řešíte, jak zhubnout povánoční kila navíc? | istock.com

    Video  Hubnutí je o zdravém životním stylu, ne o dietě, říká jeho propagátorka  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi