Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na kdy si v roce 2019 naplánovat dovolenou podle počasí? Máme pro vás tipy

/
  • Na sportovní dovolenou je ideální konec dubna a začátek května
    2. ledna 2019 ● 06:25

    Úspěšnost předpovědí na delší časové období, než je deset dnů, i v 21. století rychle klesá. Naplánovat si tak dovolenou podle počasí třeba několik měsíců dopředu vypadá jako až nemožný úkol. Naši předci ale takové plánování rádi prováděli - kvůli zemědělským pracím. Snažili se vypozorovat určité cykly v počasí. Pokud k nim přidáme statistiku, máme pro vás malou nápovědu, kdy v tuzemsku naplánovat volno, které si užijete.

    To, jaké počasí přinese rok 2019, zda plné teplotních extrémů, nebo bude naopak bez větších výkyvů, povodní, sucha, orkánů, opravdu nelze předpovědět. Přesto si zkusme naplánovat dovolenou dopředu. A rovnou na rok.

  • 1.

    Kdy vyrazit na hory

    Podle statistik jsou nejlepší podmínky pro lyžování v poslední lednové dekádě, kterou naši předci nazývali Fabiánskou zimou. V tomto období většinou sníh napadne i v nížinách a nějaký den zůstává ležet.

    Vůbec nejvyšší sněhovou pokrývku na horách většinou naměříme až na přelomu února a března. Nejvyšší naměřená sněhová pokrývka v Česku se uvádí výška sněhu na Lysé hoře v Beskydech z 9. března 1911, a to 491 cm sněhu. Ještě ve druhé březnové dekádě se ale často setkáváme ještě s posledním záchvěvem zimy, kdy panují na horách dobré podmínky pro lyžování.

    Pro lyžování je podle statistik nejlepší konec ledna, kdy bývá nejvíce sněhu
    Autor: ČTK

  • 2.

    Sportovní dovolená na jaře i v září

    Pokud preferujete aktivní dovolenou ve znamení výletů, horských túr nebo například cyklistiky, počasí vám bude nejspíš přát na konci dubna a v první květnové dekádě – to počasí bývá stabilní. Plynulý nárůst teplot vzduchu přerušují často takzvaní ledoví muži, tedy od 10. do 14. května, kteří se ve střední Evropě vyskytují až se 75procentní pravděpodobností a přinášejí ochlazení a většinou i vydatnější srážky. Stabilní slunečná počasí s příjemnými teplotami většinou také panují v první zářijové dekádě.

    Autor: 

  • 3.

    Kdy si vzít dovolenou v létě

    Ideální počasí na koupání a lenošení u vody přináší většinou druhá polovina června a poté přelom července a srpna. Toto období je stabilní a horké a říká se mu období Anenského tepla – hovoříme o něm od 24. července do 2. srpna. Další slunečný a stabilní úsek prázdnin následuje od 19. srpna a je nazýván Bartolomějským létem. Naopak první polovina července bývá poměrně deštivá, ve znamení takzvaných Prokopských dešťů.

    Pokud vyrazíte na dovolenou k moři na přelomu července a srpna, neprohloupíte
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Volno na podzimní lenošení

    Trávíte dny volna rádi lenošením v posteli v teple domova, když venku panuje psí počasí? Vezměte si dovolenou ve druhé nebo třetí listopadové dekádě. To se už většinou první sněžení vyskytuje i v nížinách a výrazně se ochladí. Navíc se bílé dny rychle zkracují a jasná obloha je vzácná.

    Video
    Video se připravuje ...

    Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky Blesk TV

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

naidka: V 21. století návrat k lidovým pranostikám? Konečně meteorologové, klimatologové a další ...logové zjistili, že naši předkové si více všímali přírody a byli chytřejší než nejdražší meteorologické přístroje a radary.

(02. 01. 2019 10:45)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy