Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamzík zapadal u trati, ale lidé ukázali srdce. A další sníh míří do Česka

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Mii - 
10. ledna 2019
13:20

Nejen lidé pociťuji následky silného sněžení, které aktuálně sužuje střední Evropu. Vnímají ho i zvířata a například kamzíka v Rakousku vysoká závěj málem stála život. Jeho zoufalství si ale všimli místní železničáři, kteří ukázali dobré srdce, vyhrabali jej a pustili na svobodu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) mezitím varoval, že Česko čeká další sněžení. Od čtvrtečního večera do pátečního dopoledne se navíc může v Čechách tvořit náledí.

Sněžit bude zejména na horách, kde do pátečního rána napadne 10 až 30 centimetrů nového sněhu. Nejpostiženější budou Krušné a Jizerské hory a Krkonoše. Kombinace větru a sněhu může vést ke vzniku sněhových jazyků a závějí. Některé vozovky proto mohou být nesjízdné, upozorňuje ČHMÚ.

Motoristé by měli mít zimní výbavu, řetězy a nářadí k případnému vyproštění auta. „Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla,“ doporučují meteorologové.

Kromě nového sněhu varuje ČHMÚ také před rizikem tvorby náledí a zmrazků. Varování se týká většiny Čech a platí od čtvrtečního podvečera do pátečního dopoledne. Opatrní by proto měli být zejména řidiči.

Sněží nejen v Česku

Podobná situace panuje poslední dny i v sousedním Německu a Rakousku. Lidé se musí obrnit trpělivostí, neboť podle německé meteorologické služby DWD bude v Alpách sněžit přinejmenším do poloviny příštího týdne. V německých, rakouských i švýcarských Alpách stále hrozí vysoké riziko lavin, které si již vyžádaly několik životů. Útrapami, které zažil kamzík zachycený na videu, tak může projít mnohem více tvorů.

andorea ( 10. ledna 2019 13:59 )

Že si ho tam vůbec všimli, vždyť mu ani hlava nebyla vidět. Každopádně chlapům

Zobrazit celou diskusi