Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku se opět zvedá vítr: Škody jsou do milionů, proud už energetici „nahodili“ všem

Aktualizováno -
5. března 2019
18:42
Autor: ČTK, všm - 
4. března 2019
17:02

Varování meteorologů se naplnila, do Česka v pondělí odpoledne dorazil silný vítr. Lámal stromy, zastavil vlaky, bez proudu byly tisíce lidí. Energetici v noci na úterý opravili většinu poruch, bez elektřiny ale dál zůstává několik stovek odběratelů. Dopoledne totiž vítr opět zesílil a přibyly nové problémy, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Všechny poruchy se během dne povedlo energetikům odstranit

V pondělí večer měly obě společnosti kvůli silnému větru bez elektřiny několik tisíc odběratelů, situace se ale rychle zlepšovala. Dnes kolem 6:00 firmě ČEZ zůstávalo bez proudu 300 odběrných míst ve středních Čechách a na Šumpersku a o tři hodiny později tam byly dodávky podle mluvčí obnoveny. Následně vítr ale opět zesílil a ČEZ nově eviduje deset poruch na vysokém napětí a stovky domácností bez proudu, uvedla po poledni k situaci Holingerová. Výpadek se podle ní týká vedle Liberecka okresů Praha východ, Kutná Hora a Příbram.

Holingerová předpokládá, že pokud se vítr utiší, měly by být všechny poruchy odstraněny do večera.

Podle mluvčí většinu poruch zapříčinily stromy a větve, které při silném větru spadly do vedení. Výši škody firma zatím nevyčíslila, podle Holingerové ale předpokládá, že bude do čtyř milionů korun. Nejdražší bude oprava spadlého a zdeformovaného stožáru ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku, doplnila Holingerová.

Firmě E.ON od pondělí přetrvává jedna porucha na vysokém napětí, která se týká zhruba 180 domácností v obcích Polesí a Bělá na Jindřichohradecku. I v tomto případě poruchu způsobily popadané stromy. "Jsou tam poškozené vodiče," řekla Slavíková. V pondělí večer bylo v jižních Čechách bez proudu až 10 000 domácností a na jižní Moravě 900 odběratelů, tam už ale mají elektřinu všichni.

Spadané stromy

Hasiči ve Středočeském kraji v pondělí k 18:00 měli 80 výjezdů kvůli silnému větru, především likvidovali popadané stromy. Nejvíce případů bylo v okresech Benešov a Praha-západ, uvedli hasiči na twitteru. Vítr komplikoval i dopravu na železnici, vyplývá z údajů na webu Českých drah.

Stromy hasiči odstraňovali převážně na silnicích, kde bránily provozu nebo hrozily pádem. „Okolo deseti zásahů byla technická pomoc, například utrhané plechy a podobně,“ dodala mluvčí. Před 20:00 se situace ve středních Čechách začala uklidňovat, poryvy větru ale pokračovaly. 

Provoz byl přerušen například na trati z Rakovníku do Bečova nad Teplou, a to v úseku Žlutice-Protivín. Na trať spadl strom, České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vlaky stály také na trati mezi stanicemi Poděbrady - Libice nad Cidlinou, důvodem byla porucha trakčního vedení. I tady cestující vozily autobusy. Strom spadl také na koleje trati Kolín - Havlíčkův Brod, konkrétně v úseku mezi Kolínem a Kutnou Horou.

Hasiči kvůli větru museli v pondělí například pokácet v Dobříši na Příbramsku strom. Hrozilo, že spadne na dům a dětské hřiště. V Nymburce byl v pondělí v 15:00 kvůli špatnému počasí přerušen provoz přívozu přes Labe, který nahrazuje pěší lávku, jež dalo město kvůli špatnému stavu loni strhnout. Provoz přívozu by měl být obnoven v úterý.

V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dvě auta. Událost se obešla bez zranění. V Červeném Kostelci na Náchodsku odlétla střecha a prorazila na čerpací stanici nádrž s plynem. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči také zajišťovali uvolněnou střechu na autobusovém nádraží v Jaroměři na Náchodsku. Na dalších místech jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů odklízely stromy ze silnic. 

Na Litoměřicku „sundal“ vítr obří sloup

U Velkých Žernosek na Litoměřicku spadl kvůli silnému větru stožár vysokého napětí. Na druhé straně řeky byl deformován druhý sloup, přičemž spadly vodiče na železniční trať, na které byl provoz zastaven. Uvedla to mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Sloup spadl krátce po 12:00. „V okolí hořela tráva. Provoz na trati byl zastaven. Trolejové vedení bylo vypnuto. Hasiči požár zlikvidovali v 13:34,“ popsal mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

IQ_diskuse_Blesk ( 5. března 2019 15:44 )

Jen mě se nezvedne nic To moje 12cm hovado jen leží a smrdí...

Osviceny ( 5. března 2019 04:49 )

tuisíce lidí

Katerina Kopic ( 4. března 2019 21:25 )

Ja myslím, ze je jedině dobře, že vítr zastavil vlaky...🤭🤭

Zobrazit celou diskusi